Днес ще продължим да обсъждаме програмата, приоритетите и това за какво има смисъл да бъде съставено ново правителство, ако то намери парламентарна подкрепа, ще проведем и разговори с Патриотичния фронт. Това каза здравният министър в оставка Петър Москов след среща на РБ и преди разговорите с представителите на ГЕРБ.

Той, лидерът на СДС Божидар Лукарски, на БЗНС Николай Ненчев и председателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски (ДБГ) след това пристигнаха в сградата на Народното събрание за участие в преговорите. 

От страна на ГЕРБ присъства цялото ръководство, с изключение на премиера в оставка Бойко Борисов.

Съпредседателите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов се присъединиха към срещатa след 12:30.

Снимка: БГНЕС

„От днешния ден не очаквайте нещо различно от това дали има достатъчно парламентарно мнозинство и партии, които биха могли да застанат зад препотвърждение на програмните приоритети на сегашното правителство с разбира се и конкретни акценти – за ГЕРБ те са свързани с изборното законодателство, за РБ и ПФ те са различни”, каза още Москов, който подчерта, че за персонален състав на кабинета може да се говори само след подсигуряване на мнозинство.

Разговори ще се водят до края на седмицата, което означава, че РБ няма утре да върне мандата на президента Росен Плевнелиев.

Миналата седмица премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да участва в кабинет с чужд мандат. Борисов уточни, че партията му би подкрепила правителство на Реформаторския блок и Патриотичния фронт, стига те да излъчат собствени министри и премиер.

От ГЕРБ настояват за приемането на нов изборен закон, заменяйки настоящата изборна система с мажоритарна. Искането бе провокирано от резултатите на проведения референдум. В ДБГ са против въвеждането на мажоритарна система.

От Патриотичния фронт искат повишаване на пенсиите за хората с доказан стаж, „радикално“ решаване на въпроса с бежанските лагери и ревизиране на договорите с енергийните компании.

От Реформаторския блок също имат условие - да се приеме антикорупционният закон.

Ако реформаторите върнат мандата, в страната предстоят назначаване на служебен кабинет и обявяване на дата за предсрочни парламентарни избори.

Необходимо ли ѝ е на България ново правителство в рамките на сегашния парламент?