„Да задължаваш някой насила да гласува е противоречащо на духа на демокрацията и на личното ни светоусещане за свобода”, заяви съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски от името на коалицията на пресконференция по повод гласуваните промени в Изборния кодекс.

Депутатите днес решиха гласуването на избори да стане задължително, като всеки, който не е упражнил вота си, ще бъде отписван от избирателните списъци.

„Задължителното гласуване не е лекарство за болестта, която тресе крехката българска демокрация, а именно купен и корпоративен вот”, допълни Зеленогорски.

По думите му решението е прибързано, защото референдум на тази тема ще има така или иначе. „Задължителното гласуване може да се окаже противоконституционно и това е едно право, което означава право на свободен избор”, каза той.

„На думи ГЕРБ, БСП и ДПС уж искаха и предлагаха прякото допитване до народа, но то остана на думи. На практика днес НС гласува никога прякото допитване да не съвпада с провеждането на избори, което е целенасочен опит за омаловажаване на референдумите, които да не достигат необходимите прагове”, заяви от своя страна Мартин Димитров.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев подчерта, че гласуването да не се създава изборен район „чужбина” е грубо нарушение на правата на милиони български граждани извън страната. „На лице е тежко нарушение на програмната декларация, подписана от ГЕРБ, Патриотичния фронт и АБВ. Ще бъде обсъдена възможността РБ да не се включва изобщо в гласуванията по Изборния кодекс”, заяви той.