РБ, ПФ и ГЕРБ са били изключително близо до постигане на консенсус за сформиране на ново правителство в рамките на настоящия парламент, но действията на премиера в оставка Бойко Борисов са довели до невъзможност България да се размине с поредните предсрочни парламентарни избори. Това стана ясно от думите на Найден Зеленогорски (ДБГ/РБ) и Валери Симеонов (НФСБ/ПФ) в студиото на „Лице в лице”.

Зеленогорски не коментира какво точно се е случило днес, като само отбеляза, че всеки е имал своите приоритети и не се е стигнало до консенсус. Според него целта е била да се надгради сегашната управленска програма.

„Тази програма и това мнозинство са за 4 години, няма как за 2 години да изпълниш всичко. Точно беше време да се съберат позитивните плодове и дойде тази грешна стъпка на г-н Борисов, която завлече ситуацията”, коментира реформаторът. Той допълни, че според него не може като премиер да подаваш оставка след загуба на президентски избори: „Смисълът на Конституцията и на различните власти е те взаимно да се контролират и взаимно да се балансират.

Найден Зеленогорски направи паралел със ситуацията с падането от власт на Филип Димитров през 1992 г., като, според депутата, тогавашният премиер е имал основания да предизвика оттеглянето си от управлението, докато сегашният няма, а лошите последици ще са същите.

Далеч по-конкретен за днешните събития беше Валери Симеонов. „Бойко Борисов иска да ходи на избори, това е причината да се стигне до този тъжен ден”, заяви националистът.

По думите му в хода на преговорите се е стигнало до 7-8 страници допълнение към управленската програма, които са били напълно съгласувани. Така имало консенсус по въпросите с бежанците, битовата престъпност, облекчаването на малките и средни предприятия, икономическата политика и енергетиката.

Всички тези въпроси били консултирани в парламента успешно, но останал един за „по-високо, външно ниво” – исканото от ПФ вдигане на пенсиите, за което трябвало да се произнесе финансовият министър Владислав Горанов. Последният обаче се запънал. Патриотите няколко пъти ревизирали предложението си и от 800 млн. лв за вдигане на най-ниските пенсии за трудов стаж и индексиране, нужните допълнителни разходи паднали до под 300 млн. при вдигане единствено на най-ниските пенсии.

Симеонов коментира, че и тези пари не се намерили в държава, която плаща стотици милиони за строежа на нови фрегати и близо 2 млрд. лв. годишно за инвалидни пенсии, половината от които са фалшиви. „На всички е ясно, че г-н Горанов имаше указание. Той е известен с близостта си с министър-председателя”, отбеляза лидерът на НФСБ.

Той припомни, че още след изборите Бойко Борисов се държал като „разсърден човек” и още тогава имал желание за предсрочни избори. Така ГЕРБ задкулисно подкрепяли линията, подклаждана открито от БСП след победата на ген.Румен Радев, а премиерът в последния момент се отметнал от неофициалния си ангажимент ПФ да вземе третия мандат от президента Росен Плевнелиев.

След срещата на върха на ЕС обаче Борисов привидно бил с коренно променена позиция и имал желанието да не се стига до предсрочни избори. Когато обаче всичко било готово днес по обед, Горанов бил инструктиран да блокира новото правителство. „Бойко Борисов за пред ЕС си е свършил работата – дал е съгласие, но се появиха едни, които предявиха невъзможни искания и заради тях отиваме на избори”, коментира Валери Симеонов.

По думите му Цветан Цветанов от страна на ГЕРБ е свършил всичко по силите си за положителен резултат: „Разката се този човек!”.

Валери Симеонов разкритикува поведението на Бойко Борисов, който в кризисната ситуация се е „забил” за 4 дни в Хитрино, а в най-важния ден (днес) „в 10 си грабна чукалата в Смолян да реже ленти”.