Турция потвърди, че президентът Реджеп Ердоган ще пристигне у нас на 26 март за среща Европейски съюз – Турция. Той обаче няма да може да открие нито един реставриран османски паметник. Това заяви в ексклузивно интервю за bTV министърът на културата на република Турция проф. д-р Нуман Куртулмуш.

Професор Куртулмуш е у нас по покана на министъра на туризма Николина Ангелкова в рамките на европредседателството.

С него разговаря Рада Домусчиева:

Р.Д.: Вашето посещение е тук в рамките на председателството. 

Н.К.: Вярваме, че българското председателство на Съвета на ЕС много ще засили връзките между Турция и България и ще даде тласък на отношенията между Турция и ЕС. Турция  и България са съседни страни, чиито народи са живели в този регион съвместно, споделяйки обща култура. Имаме много общо – музика, фолклор, инструменти, носии, кухня, традиции.
В България има много исторически паметници от османския период. Джамии, хамами, църкви, по същия начин и на територията на Турция. Един от тези паметници беше реставрираната Желязна църква.

Наличието в България на 585 хиляди турскоговорящи български граждани, също така и на други български граждани, които са с мюсюлманско вероизповедание, тяхното съжителство показва, че всички ние живеем в мултикултурна среда. Ние можем да увеличим броя на тези наши сходства. С едно културно споразумение да направим така, че по-добре да се опознае турският език и култура тук и по същия начин в Турция да се популяризира българският език и култура.Със спогодбата за опазване на културното наследство бихме могли да съхраним много паметници на териториите на двете страни.

Р.Д.: Кои са там приоритетите дали във Видин библиотеката, дали сте запознати в Карлово в какво състояние е джамията? Шумен, също Разград?

Н.К: Тука е важна добронамереността, ние например, без да обръщаме внимание дали е подписано, възстановихме Желязната църква в Истанбул. В момента споразумението е в българската страна, когато дойде при нас, ще направим необходимото, за да влезе в сила.

Р.Д.: Ще дойде ли президентът Ердоган, за да открие някой ремонтиран паметник?

Н.К.: Към настоящия момент се предвижда той да пристигне на 26 март, когато ще се проведе срещата на върха между Турция и Европейския съюз. Дотогава разбира се едва ли ще има приключил ремонт на някой от паметниците. Така че, при това негово посещение може да не успеем да участва в откриване на някой паметник.

Преди по-малко от седмица президентът на Европейския съвет Доналд Туск покани Ердоган на среща във Варна.Тя ще се състои в резиденция Евксиноград. В нея ще участват също  председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер и българският министър-председател Бойко Борисов. Темите, които интересуват Евросъюза, са транспорта, икономическото сътрудничество, борбата с тероризма и външната политика. 

Позицията на турският президент е, че няма да се съгласи на нищо по-малко от пълноправно членство в Евросъюза.