Ръководството на МВР има много прагматичен план за рационализиране на работата на министерството. Това каза пред журналисти народният представител от РБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ген. Атанас Атанасов, цитиран от Фокус.

Заседанието, на което с участието на вицепремиера Румяна Бъчварова трябваше да се обсъждат сътресенията в МВР и полицейските протести, остана закрито за журналисти.

„Проведохме една изключително конструктивна среща с ръководството на МВР. Колегите народни представители имаха възможност да зададат всички въпроси, които ги интересуват”, посочи Атанасов.

По думите му, вчера е внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за МВР, с който се предвижда и прекатегоризация на определените структури, създаване на нови звена и подобряване на ефективността на работата.

„Трябва да ви кажа, че почти не беше обсъждана темата с протеста, защото той вече е зад гърба ни. Надявам се, че всеки си е взел поуките“, каза ген. Атанасов. Той посочи, че неговият упрек по отношение на тях е към министъра на финансите.

„Когато някой заявява, че трябва да се направи реформа, това означава, че очакваният резултат е съответната система да повиши своята ефективност. Не може да очакваш повишаване на ефективността на дейността на системата на МВР, ако първото действие, което правиш е да им вземеш определена част от придобивките“, отбеляза генералът.

Самата Румяна Бъчварова благодари на депутатите, че не са политизирали проблемите в МВР.

По думите й спестените пари от такси, събирани от държавни институции ще бъдат използвани за най-неотложните липси. Освен това с промените в ЗМВР ще има преназначения на служители, което според разчетите ще се отрази благотворно. „В момента това е единствената възможна мярка за оптимизиране на бюджета на МВР“, каза вицепремиерът Бъчварова.

На въпрос на журналисти дали й вярват служителите на МВР, вицепремиерът Бъчварова отговори: „Попитайте тях, защото каквото и да кажа няма да е честно по отношение на тяхното мнение“.

По доста по-различен начин представи днешното заседание депутатът от БСП лява България Красимир Янков. Според него с промените МВР става министерство на полицията.

„Предвижда се съкращаване на разходите на МВР с прехвърляне на дейности извън министерството - за държавният бюджет няма никакво значение дали парите са в левия или в десния джоб. Това г-жа Бъчварова не го разбира, тя в момента предлага само и единствено облекчаване на нейната работа, с неразбиране на проблемите в сектора, и от служителите, които протестират”, заяви Янков.

  • Полицаите пак заговориха за протести
  • В МВР не се говори сериозно за реформи след полицейския протест
  • Бъчварова няма да гони протестиращи полицаи
  • Полицаи протестират въпреки примирието
  • Синдикатът към МВР: Оставаме в протестна готовност
  • Бойко Ноев: И военните стискат зъби
  • Власт и полицаи преговарят след мегапротеста
  • Ненчев: Важните решения не се вземат под уличен натиск
  • Властта капитулира, но полицията протестира (ОБЗОР)
  • Граждани поискаха реформа и качество в МВР