Новият шеф на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков е избран без никакво съгласуване с Реформаторския блок, но пък пред дясното обединение е поел ангажимент за прозрачност и намаляване на правомощията си. Това съобщи депутатът от РБ Мартин Димитров в студиото на „Лице в лице”.

Той подчерта, че е входирал законопроект за ограничаване на властта на началника на фонда преди назначаването. „Ние предусетихме събитията и предложихме решенията да се вземат от управителния съвет”, посочи Димитров.

„Ситуацията с КТБ стана заради занижен надзор, който зависеше от едно лице”, каза още депутата, като визира обвинения в престъпление по служба подуправител на БНБ Цветан Гунев.

По думите на Димитров, правомощията на председателя според сегашния закон за Банковата несъстоятелност са огромни на фона на предстоящата процедура по несъстоятелност на КТБ.

„Смяната от тези дни беше смущаваща”, коментира народният избраник по отношение самата рокада, в хода на която Радослав Миленков замени досегашния титуляр Росен Николов. По думите на депутата, назначението на толкова важна фигура не е била обсъдена с реформаторите.

„Някак си, докато се обърнем, изведнъж се появи г-н Миленков като шеф на фонда, който е ключов фактор по целия процес, касаещ КТБ”, коментира Димитров. Според него е трябвало за позицията да се проведе обществено обсъждане и да има няколко възможни кандидатури.

И все пак...

В същото време, Мартин Димитров посочи, че днес се е запознал с Радослав Миленков и е получил положителен отговор на въпроса дали ще подкрепи законодателните промени, внесени от РБ. Освен ограничаване на правомощията, те предвиждат и докладите на фонда вече да са достояние на депутатите.

Димитров разказа, че е проверил при предишни процедури по банкова несъстоятелност какви официални данни са били запазени и резултатът е бил изключително скромен: „Фалират банки и след това няма публичен отчет какво се е случило”.

На срещата днес финансовият министър Владислав Горанов е обсъдил с Мартин Димитров идеята да се пресекат цесиите на едрите вложители в КТБ и двамата са били на една позиция по въпроса.

„Едни пари, които са потенциално тотално загубени, ако това се направи както трябва... Наистина огромна сума може да влезе във фонда”.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”