Реформаторският блок поддържа усилието за сформиране на мнозинство и управлението в трипартиен формат – ГЕРБ, Реформаторски блок и Патриотичен фронт, заяви на брифинг в парламента Радан Кънев след заседание на групата на Реформаторския блок.

„Смятаме, че днешната среща между 7 партии може да има само консултативен характер и на такива срещи съгласие за мнозинство между 3 партии, не може да се постигне. На трето място за постигане на такова мнозинство нашата преценка е, че са необходими срещи на РБ както с ГЕРБ, така и с ПФ”, допълни Кънев.

На четвърто място той посочи, че на база на разговорите проведени още преди вчерашния ден и откриването на работата на 43-то Народно събрание реформаторите смятат за уместно провеждането на трипартийна среща между формациите, които могат да съставят това мнозинство.

На лидерската среща стана ясно, че това, към което се стреми Реформаторският блок – дясноцентристко мнозинство, не е постигнато, каза и другият съпредседател на формацията Меглена Кунева.

„Обединихме се около няколко тези след заседание на ПГ на Реформаторския блок. Реформаторският блок няма да бъде пречка за съставяне на дясноцентристко мнозинство , но смятаме, че то трябва да бъде стабилно”, допълни тя.

С два часа разлика

Два часа по-рано, след лидерската среща в парламента, тя не спомена нищо за идеята за трипартиен диалог. Тогава тя подчерта, че опитите на Борисов да осигури по-широка формална подкрепа, се е натъкнал на взаимно изключващи се твърдения и това няма да доведе до стабилност за формираната подкрепа за правителство.

След срещата на политическата група Кунева заяви, че мнението на Реформаторския блок е ясно. „Ние сме го декларирали включително и на тази среща, която направихме между петимата лидери на Реформаторския блок и ръководството на ГЕРБ. Тогава, когато излязохме от тази сеща бяхме с идеята, че сме част от мнозинство, ако това се случи и това мнозинство може да изнесе голяма част от реформите, които ние се надяваме да се случат в страната”.

По думите ѝ днес ситуацията е била различна - „не заради нас, ние държим на думата си, на позицията си и се надяваме да я доведем до колкото се може по-успешен край. Промяната беше настъпила в други двама от партньорите – Патриотичния фронт и ГЕРБ”.

„Не зная защо това се е случило”, каза още Кунева.

Радан Кънев от своя страна коментира, че срещите с Патриотичния фронт и с ГЕРБ са полезни и допълни, че очевидно има известно изостряне в отношенията на ГЕРБ и ПФ. „Аз мисля, че нашата богата вътрешна коалиционна култура, която не веднъж показваме, може да бъде много полезна на България в настоящия момент”, посочи Кънев.

Никога не е ставало дума за тройна коалиция

След лидерската среща в парламента и преди изказванията на председателите на Реформаторския блок лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви, че коалицията му никога не се е натискала за тройна коалиция.

„Никога не е ставало въпрос за такава. Винаги сме говорили за подкрепа на програма, като ние ще се стремим в нея да има голямо участие на наши приоритети и ако постигнем споразумение, ще подкрепяме правителството, което изпълнява тази програма”, заяви той, като допълни, че няма промяна в решението на ПФ да дадат експерти, ако го поискат от тях.

Запитан дали няма да бъде по-лесно за коалицията да изпълнява програмата си ако предложи свои фигури за министри Симеонов отговори, че „изпълнението на програмата може да бъде извършено и от други”.

Единствените дясноцентристи са ГЕРБ, РБ и ДПС

Националпопулизмът не може да бъде представен нито като център, нито като модерен патриотизъм, защото е антисистемен по своята същност и евентуална коалиция на дясното с националпопулизма ще има за ефект на съдирането на моралната маска на десния политически субект, коментира от своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан.

„Цялата политологическа сила да бъде впрегната в опита да се представят политически сили извън ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС като ситуирани в десноцентристкото политическо пространство, особено пък опитът на националпопулизмът да бъде представен като център е абсолютно невъзможен”, добави Местан.

„Високомерното отношение към декларирана подкрепа пък ДПС не е в посока на постигането на необходимото съгласие за евроатлантическия профил на управление на страната”, заяви лидерът на движението. „Въпрос на политическа отговорност е да приемеш една подкрепа, въпрос на още по-голяма политическа отговорност е да отхвърлиш подкрепа, подадена ръка”, допълни той.