В общините, където кандидат на ГЕРБ отива на балотаж, а този на Реформаторския блок – не, дясното обединение ще подкрепи управляващите. По същата схема хората на Бойко Борисов ще застанат зад дясното обединение там, където РБ ще се бори с партия извън управляващото мнозинство на втори тур.

Това обяви лидерът на СДС и икономически министър Божидар Лукарски в студиото на „Лице в лице” след днешната среща на реформаторите с мандатоносителя. Това става, въпреки решението на друга партия от РБ, „България на гражданите”, да подкрепи на балотажа в Пловдив националиста Славчо Атанасов срещу Иван Тотев от ГЕРБ.

Лукарски обаче посочи, че и в този случай няма да се направи изключение: „Аз още в първите часове след изборните резултати и след разговори с нашата структура в Пловдив изказах подобно мнение. Нормално е като управляваща коалиция и коалиция с най-близки ценности, да подкрепим кандидата на ГЕРБ”.

ГЕРБ и РБ са се разбрали да водят „максимално етична и феърплей кампания, без нападки, остър език и купуване на гласове”. Лукарски специално подчерта, че няма да има и „натиск от институциите” там, където двете партии застават една срещу друга (напр. в Хасково).

Партньорите в управлението са се договорили там, където заедно правят мнозинство в общинските съвети, да се сключват програмни споразумения по модела на това, на което в момента се крепи правителството.

„Не знам какво има да му се преформулира на управлението – ГЕРБ и РБ показаха на тези избори един завидно висок резултат, расте броят на общинските съветници, голяма част от кметовете, за които си бяхме поставили за задача, победиха”, отбеляза Лукарски. Той призна, че също се е изненадал от завръщането на дясното обединение в толкова много общински съвети и го отдаде на преференциалния вот.

Вреден данък за вредни храни

Една от причините за определен отлив на гласове – така „в рамките на шегата” икономическият министър определи идеята на здравното министерство за данък върху вредните храни. Той разказа, че днес производители са споделили с него опасенията си, че новият налог ще има нисък положителен ефект върху хранителните навици на децата, а ще удари сериозно по бизнеса.

Според хранителния бранш, данъкът ще изкриви конкурентната среда, ще доведе до нелоялна конкуренция и ръст на сивата икономика и ще изгони някои производители в Румъния.

Лукарски каза, че с д-р Петър Москов са говорили по въпроса в нощта на вота, „но съвсем за малко”. Той изрази надежда, че текстовете ще бъдат подложени на обществено обсъждане и бизнесът ще може да обсъди със здравния министър рисковете от данъка.

„Ние от РБ влязохме в правителството с програма без вдигане на нито един данък”, припомни Божидар Лукарски.

Отново в ролята си на икономически министър, той оповести, че с 40 000 лева е била глобена бензиностанция на „Еко Петролиум”, която е била с изцяло фалшив бензин.

Той се обяви за сваляне на имунитета на Волен Сидеров и ограничаването му за всички народно избраници, „защото това отива на своеволие”. В същото време, той призова да не обръщаме прекалено голямо внимание на лидера на „Атака”, който, според Лукарски, е направил пиар акция, за да прикрие ниския си резултат на местния вот.

  • Административният съд в София потвърди избора на Йорданка Фандъкова
  • Съдът обяви изборите в Пловдив за законни
  • Съдебната битка за Пловдив продължава
  • В добрички съд броят недействителните бюлетини от вота
  • В няколко града гледат дела за касиране на местния вот
  • Оставки в софийското БСП след местния вот
  • Съдът гледа делото за изборите в Благоевград
  • Битката за местната власт се мести в съда
  • Протестите срещу кмета на Семчиново продължават
  • БСП ще иска касиране на изборите в част от градовете