Представители на Реформаторския блок (РБ) и ГЕРБ ще предложат проверка на новите кредитни милионери от КТБ за принадлежност към бившата Държавна сигурност (ДС).

Това обявиха пред журналисти в парламента Мартин Димитров, Петър Славов (РБ) и Методи Андреев (ГЕРБ).

Между първо и второ четене на внесените вече промени в закона за досиетата ще поискаме лицата с необезпечени кредити от КТБ да бъдат проверени дали имат досиета към бившата ДС, обясни Димитров.

Същата проверка да важи и за тези, които са правили цесии, прехващания с КТБ, предлагат вносителите.

Според Мартин Димитров предложението на БСП за закриване на комисията по досиетата, обявено по-рано днес, е опит за замитане на следите от КТБ.

Авторите на законопроекта трябваше да кажат, че Таско Ерменков (един от вносителите) е в конфликт на интереси, защото е обявен за офицер от РУМНО, отбеляза Методи Андреев и подчерта, че ГЕРБ и РБ настояват да се види кои са се облагодетелствали от аферата КТБ.

Според депутата от ГЕРБ е хубаво да се иска оставката на главния прокурор, защото на 22 декември Сотир Цацаров е внесъл в Конституционния съд искане за отмяна на поправки в Наказателния кодекс, с които отпадна давността на престъпленията, извършени по политически причини от лица, свързани с комунистическия режим след 9 септември 1944 г.

Този текст даваше надежда, че в България може да има справедливост по отношение на престъпленията, извършени от комунистическия режим. Главният прокурор свърши работата на хората на БСП, АБВ. Така прокуратурата казва, че в България справедливост за комунистически престъпления не може да има, обобщи Методи Андреев.