Разнопосочни са мненията на народните представители от различните парламентарни групи по повод новината за спирането на проекта „Южен поток”. Според някои от тях проектът е бил „мъртвороден” и нямало да се случи изобщо на българска територия. Според други националният интерес на България е силно засегнат и предстои проектът да бъде отново обсъждан.

„Ще има загуби на това, което вече е вкарано в този от самото начало мъртвороден проект. Това ще са загуби”, коментира Борис Станимиров от Реформаторския блок.

„Даже да е вярно, че ако затворим тръбите, които са през Украйна, т.е. 400 млрд. ако събираме през тия тръби, а пък 200 млрд. ако събираме през тези от Украйна, оставаме с 200 + пак”, пресметна Николай Александров от „Атака”.

„Южен поток” сме съгласни да се строи по европейските правила и със съгласието на Европейската комисия”, бе лаконичният коментар на Йордан Цонев от ДПС.

„Тези икономически ползи, общи за България, няма да донесат вреди за туристическата индустрия. Всичко това трябва да чуем, преди да изразим по-стабилна и убедителна позиция”, заяви Поли Карастоянова от Патриотичния фронт.