Искри прехвърчаха между премиера Бойко Борисов и министъра на образованието и науката Меглена Кунева ден след като тя обеща 10-процентно увеличение на учителските заплати от догодина. Министър-председателят отрече темата да е била обсъждана и каза, че е научил от медиите за лансираното увеличение на учителските заплати.

По думите му разговори по темата не са водени нито с него, нито с министъра на финансите.

Mинистърът на образованието Меглена Кунева е чужбина и така и не стана ясно защо не е съгласувала позицията си.

Според образователното министерство обаче разминаване няма, защото разговорите по бюджета за догодина предстоят и Кунева е обещала именно да работи за увеличение на заплатите.

Наташа Гегинска е учител от 25 години. Заради ниските заплати професията застарява, смята тя.

„След 10-ина години, когато нашето поколение се пенсионира , ще има глад за учители”, прогнозира преподавателката по "Домашна техника и икономика" и "Технологии".

Думите на образователния министър пред учителския събор за увеличение на заплатите беше посрещнато с бурни аплодисменти.

От финансовото министерство потвърдиха, че образованието ще бъде приоритет в бюджета за догодина, но детайли не били обсъждани и подобни разчети няма.

Премиерът Борисов пък изчисли, че за да се изпълни обещанието на Меглена Кунева, ще трябват 250 млн. лв. годишно, за които не е ясно откъде ще дойдат.

„Тя може би има резерви и ще го направи, с мен и с финансовия министър не е говорено на тази тема”, категоричен беше премиерът.

Според представители на синдикатите, разминаване няма, защото разговорите предстоят, а според записаното в колективния им трудов договор е, че ще се работи именно в тази посока.

„Мисля, си, че е тъжно, когато един премиер на България казва, че за образованието няма пари. Мисля, че политиците, МС, трябва задължително да направят всичко възможно образованието наистина да стане приоритет”, изтъкна Георги Шошев от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Според Наташа лошата комуникация отново ощетява учителите.

„Не толкова, че ние сме излъгани, защото сме свикнали, а защото в обществото се създава впечатление, че ще бъдат увеличени нашите заплати, а това не е така в действителност”, обясни тя.

Разговорите за парите на държавата за догодина предстоят.