За серия от сигнали, че правителството в оставка възлага необичайно висок брой обществени поръчки през последния месец, съобщиха двама депутати от гражданската квота на Реформаторския блок - Мартин Димитров и Петър Славов, и народният представител от ГЕРБ Методи Андреев.

Вече месец правителството е в оставка, но ако отворите сайта на Агенцията за обществени поръчки, ще видите колко много се възлагат от министерствата или от дружества, които са на тяхно пряко подчинение, коментира Славов.

Питаме какви са причините за тази необичайна активност, има ли разлика спрямо същия период на миналата година и какво още възнамеряват да възложат до края на годината, допълни той.

„Възлагат се обществени поръчки не насочени към обичайната дейност или неотложни нужди, а за най-различни консултантски дейности,включително и за предстоящото председателство на ЕС чак през 2018 г. Много е странно те да се възлагат точно в този момент от правителство в оставка”, отбеляза Петър Славов.

Според Славов има опасност и индикации, че общественият интерес може да бъде застрашен, като се харчат необосновано и ударно в последните дни на годината обществени средства от правителство, което е в оставка.

Според Славов възможността третият мандат, който беше възложен на РБ, да се реализира е нулева. По думите му е крайно нереалистично ГЕРБ да го подкрепят. 

Той не пожела да каже за кои министерства са сигналите за обществени поръчки, но насочи да се види кои са били най-активни при вземането на мандата и да се направи извод дали има връзка с управлявано от тях ведомство или дружество. На въпрос дали става въпрос за Министерството на икономиката, депутатът заяви лаконично: Топло.