Две от петте партии в Реформаторския блок настояват за отлагане на конгреса на обединението, който ще се проведе в неделя, три седмици преди предсрочните парламентарни избори, защото според тях събитието обслужва интересите на ГЕРБ. На планирания съюзен конгрес трябва да бъде избран лидер на формацията и да бъде поставено официалното начало на предизборната кампания на реформаторите.

Съюзът на демократичните сили на Божидар Лукарски и Движение „България на гражданите” на Меглена Кунева излязоха с обща декларация ден преди конгреса, с което призовават той да се проведе на 10 ноември.

„Водени от загрижеността за изборните резултати на Реформаторския блок, считаме, че провеждането на форумът утре на практика само за избор на председател на блока, три седмици преди предстоящите парламентарни избори, ще доведе единствено до конфликти и в последствие по-слаби резултати на вота”, се казва в общата декларация на двете партии, които декларират безусловна подкрепа към обединението.

„СДС и ДБГ ще участват в изборни процедури в рамките на блока при ясни правила, регламентирани правомощия на изборните длъжности и гарантиран контрол от съответните колективни органи. До днес, ден преди насрочения форум, нито едно от тези условия не е изпълнено. Провеждането на този форум е в противоречие с демократичните политически принципи и правила и обслужва единствено интересите на ГЕРБ”, посочват още формациите на Лукарски и Кунева.

Те призовават конгресът да се насрочи за 10 ноември – символна дата, на която ще бъдат отбелязани 25 години демокрация в България.

Пълният текст на съвместното съобщение на двете партии прочетете на следващата страница.

ДБГ и СДС искат конгрес на 10 ноември

СДС и ДБГ безусловно подкрепят коалиция Реформаторски блок и с всички сили ще се борят за постигане на добри резултати на извънредните парламентарни избори на 5 октомври. Водени от загрижеността за изборните резултати на РБ,  считаме че провеждането на форума утре на практика само за избор на председател на блока, три седмици преди предстоящите парламентарни избори, ще доведе единствено до конфликти и в последствие по-слаби резултати на вота. В така създалата се ситуация, изборът на когото и да било, би довел само до демотивация на голяма част на членовете и симпатизантите на партиите в блока.

СДС и ДБГ ще участват в изборни процедури в рамките на блока при ясни правила, регламентирани правомощия на изборните длъжности и гарантиран контрол от съответните колективни органи.

До днес, ден преди насрочения форум, нито едно от тези условия не е изпълнено. Провеждането на този форум е в противоречие с демократичните политически принципи и правила и обслужва единствено интересите на ГЕРБ.

Нека всички да се съберем на 10 ноември, когато се отбелязват 25 години демокрация в България, за да потвърдим единството на Реформаторския блок и да вземем отговорни решения за бъдещото на блока и страната.

Национален изпълнителен съвет на СДС
Изпълнителен съвет на ДБГ

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация