Протест „срещу поредните абсурдни назначения в държавата” организират „Ранобудните студенти” в петък от 18:30 часа пред Софийския университет.

В своя декларация, адресирана „специално” до председателите на ПГ на Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и ДПС, младежките активисти се обявяват против назначенията на Волен Сидеров, Делян Пеевски и Слави Бинев в парламентарните комисии по външна политика, икономика и култура.

Освен това обаче „Ранобудните студенти” настояват за оставката на министър Вежди Рашидов и оттеглянето на зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов и областния управител на София Веселин Пенев.

Огън по Слави Бинев

Най-много внимание е отделено на разбунилия духовете избор на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии. „Освен поредна  подигравка  с българската култура и родните медии, назначението е  и унижение за  всеки един себеуважаващ се журналист или културен деец.”, смятат „Ранобудните студенти.

Според тях допирните му точки с културата са свързани с „няколко известни чалготеки, възползващи се от духовния упадък на нацията”, а с медиите го свързват само опита за нахлуване в БНТ и ксенофобските изказвания.

И по ГЕРБ

„Не реагирахме на повторното назначение на министъра на културата Вежди Рашидов, очаквайки да разберем цялостната нагласа на „реформаторската нова власт“ към българската култура”, пишат „Ранобудните студенти”.

Според тях, фактът, че мандатоносителят си е позволил да използва комисията по култура за „разменна монета в решаването на дребни политически сметки” показва, че на културата няма да се гледа като на приоритет.

Заради това „Ранобудните студенти” искат оставката на Рашидов и замяната му с друга личност, която е съгласувана „с достатъчно широк кръг професионалисти, доказали своите имена в културнтe среди, а не само с приятелски настроените към ГЕРБ”.

И по РБ

„Ранобудните студенти” се обръщат към Меглена Кунева, Радан Кънев и останалите представители на Реформаторския блок с въпроса: „Това ли е реформаторското Ви отношение към културата? По този начин ли извличате България от блатото на невежеството и апатията? За това ли голяма част от младите хора гласуваха за Вас?”

Донякъде изненадващо, младежите се обявяват против две други назначения извън парламентарните комисии – на Орхан Исмаилов и Веселин Пенев от НПСД (част от Реформаторския блок), които са определени като „партийни кадри на ДПС, свързани с престъпната политика на тази мафиотска партия”.

„Обидно е. Надяваме се гражданите на София и ръководството на Българската армия да изразят категорично позицията си против тези назначения”, смятат „Ранобудните студенти”

...и по други

В декларацията са припомнени събития като боя пред софийската джамия, скандалите на летищата във Варна и Франкфурт, както и този в брюкселски ресторант като аргумент, че Волен Сидеров не трябва да бъде част от външнополитическата комисия, защото „неведнъж е показвал неуважение към българския парламент, европейските институции, полицията, медиите, гражданите, чуждестранните делегации”.

За Делян Пеевски е отделено най-малко място, като „Ранобудните студенти” настояват той да не бъде допускан до която и да е парламентарна комисия „по възможност и до Народното събрание”. „Не е нужно да ви казваме защо!”, пишат младежите.