Не може да кажем за времева перспектива за единен политически субект. Подводните камъни са най-различни. Рано е да се говори за единен политически субект, стъпка по стъпка, единната регистрация е една от стъпките. Един от подводните камъни беше единната регистрация. Това коментира лидерът на СДС и икономически министър Божидар Лукарски.

Той говори пред медиите след НИС на СДС, на който се е обсъдило вчерашното споразумение за единна регистрация за общо явяване на кандидатите на целия РБ на местните избори. „Обсъдихме кандидатите на СДС и РБ за евентуално листи по места. Предстоят разговори с колегите от блока за общите ни кандидатури”, добави Лукарски.

Той коментира, че СДС били едни от първите в РБ, които дали съгласието си за единна регистрация на блока.

Той обясни, че РБ се заминава с местните избори, а не с това кой ще бъде лидерът на бъдещата им обща дясна формация.

Лукарски обяви, че след постигането на единната регистрация всички структури на отделните партии, които по места подкрепят кандидати на други политически сили, няма да имат правото да се регистрират или обозначават с абревиатурата на съответната партия от РБ.

„Ако възникне казус в определена община или населено място – част от РБ да подкрепя един кандидат, а друга част – друг, ще имаме арбитраж на централно ниво. Тези структури, които не са съгласни с решението, няма проблем да подкрепят съответния кандидат, който те харесват, но няма да могат да ползват марката "Реформаторски блок" и марката на нито една партия от Блока”, подчерта лидерът на СДС.

"Безспорните кандидатури на Реформаторския блок но с широк отворен край са Златко Живков в Монтана, Петър Паунов в Кюстендил, Вили Лилков в София, Емил Кабаиванов в Карлово, Станислав Лазов в Свищов, Вельо Илиев в Петрич", посочи Лукарски.

Той „отвори вратата” и за сътрудничество с ГЕРБ по места: „Има места, на които безспорно местни лидери, които независимо, че са от ГЕРБ, ги подкрепяме и са направили достатъчно за населеното място, например като Димитър Николов в Бургас”.

  • Административният съд в София потвърди избора на Йорданка Фандъкова
  • Съдът обяви изборите в Пловдив за законни
  • Съдебната битка за Пловдив продължава
  • В добрички съд броят недействителните бюлетини от вота
  • В няколко града гледат дела за касиране на местния вот
  • Оставки в софийското БСП след местния вот
  • Съдът гледа делото за изборите в Благоевград
  • Битката за местната власт се мести в съда
  • Протестите срещу кмета на Семчиново продължават
  • БСП ще иска касиране на изборите в част от градовете