„Идва кратка отпуска. Призовавам колегите от ГЕРБ да слязат от метлите и да си дадат сметка за необходимостта от много сериозен разговор за управленските приоритети и програмата на парламента”.

Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на ДСБ и депутат от Реформаторския блок Радан Кънев. Коментарът идва, след като вчера за омбудсман беше избрана социалистката Мая Манолова, а не предложеният от РБ Константин Пенчев.

Освен това вчера премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се обърна към РБ с думите: „Ще си седнат малко на столовете и ще работят. Много е лесно да се правиш на голям демократ”. Повод за този коментар е бламирането на въпросите на президента за референдума (от три въпроса остана само един – за електронното гласуване).

„Ако искаме стабилна България, трябва да загърбим партизанските си страсти и мераци за служебна победа и да заздравим мнозинството, около важните реформи, които предстоят - Закона за съдебната власт, Закона за лечебните заведения, антикорупционния закон”, призова още лидерът на ДСБ.

Според него е възможно е да се наложи предоговаряне на коалицията. „Това не бива да ни плаши. Ако мнозинството ГЕРБ/ДПС/АБВ се запази и атаките срещу РБ продължат, трябва да сме готови за нови избори, на които да получим по-висок резултат, и то като единна и дисциплинирана политическа сила”, предупреди реформаторът.