Необходимо е еднозначно да поискаме оставката на ръководствата на финансовите регулатори. Вместо да градят доверие, Българската народна банка и Комисията за финансов надзор се превърнаха във фактори на нестабилност за финансовата система.

Това заяви от трибуната на Народното събрание председателят на парламенатарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.

В декларация от името на парламентарна група Кънев обяви, че когато финансовите регулатори отказват да поемат отговорност, тя преминава върху Народното събрание.

По думите на Кънев ако Иван Искров и Стоян Мавродиев не дадат оставките си, парламентът трябва да прекрати мандатите им чрез „спешни законодателни промени и да гарантираме, че обществото няма повече да страда от подобна безотговорност", каза Кънев.

„Когато бях студент работех в бакалия и се научих на две неща: едното е, че когато парите ги няма, някой ги е откраднал; второ е, че когато не хванеш крадеца навреме, при ревизия плащат всички", коментира още Кънев от парламентарната трибуна.

През изминалите години БНБ и КФН не изпълниха законовите си цели да поддържат финансова и икономическа стабилност и растеж, посочи той. Напротив, според РБ регулаторите са допуснали "системно изтичане на капитал от банките и финансовите институции къб банки в чужбина и към чуждите капиталови пазари".

"За годините на кризата 20 млрд. лева спестявания в банките напуснаха страната, а над две трети от активите на българските пенсионни фондове бяха инвестирани зад граница", посочи той.

От ГЕРБ продължават да натояват за оставката на шефа на БНБ, но за Финансовия надзор още не е ясно какво е решението на партията.

БСП нарече исканията на Реформаторите политиканстване. „Сега това е едно печелене на политически дивиденти и политикаствнане на гърба на нещастни хора, които са загубили пари в КТБ", заяви депутатът от левицата Таско Ерменков.

Шефът на Финнасовия надзор нарече искането за оставката му политически акт. Едно от опасенията на Реформаторите, е че комисията злоупотребява с правомощията, като налага високи глоби на определени медии. Мандатът на Мавродиев изтича през юни догодина.  

По информация на наши източници, близки до БНБ, управителят на Централната банка също няма да подава предсрочно оставка. Мандатът на Иван Искров изтича през октомври.