Много лош момент в българската политика беше този, в който Бойко Борисов си позволи да лъже пряко. Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Не се учудвам, че го направи спрямо мен и ДСБ, защото е доста интелигентен политик, доста добре се справя с позиционирането в политиката. Той много добре знае откъде са му проблемите и заплахите. Ние сме в такава ситуация, в която България има само един лидер – национален доминиращ лидер, и национална доминираща партия. Когато цялата нация е обърната към един лидер и той си позволява не просто ловко да манипулира масите, а да лъже директно, това е много лошо, защото сваля доверието в цялата политическа система, каза Кънев.

По думите му твърденията на премиера, че Кънев искал да сваля главния прокурор Сотир Цацаров са лъжа.

Снимка: Ладислав Цветков

„Изключително нахалство“ били и обвиненията, че хората на Кънев намаляват кворума при гласуване в парламента, както и че ГЕРБ гласували с ДПС, защото ДСБ не са били в залата.

„Не може да се говори така, не може да се лъже в очите“, заяви Кънев.

В коментар на думите на Борисов, че го обича, Кънев каза: „Ами ето, аз сега не знам да вярвам или да не вярвам. Виждате ли колко е гадно, когато нямаш доверие“.

Кънев отрече твърденията, че има връзки със съдии и иска да назначи свои хора в съдебната ситема. „Много е гадна тази опорна точка“, каза той и добави, че през 12-те си години адвокатска практика се е пазил да нямам приятел съдия, за да избягам от обвинението, че „съм част от тази отвратителна кочина, в която се превърна съдебната система“.

Снимка: Ладислав Цветков

Единственото нещо, което искам и за което се боря, е независима прокуратура по румънски модел, защото правят чудеса, каза Кънев.

Това, че ДСБ остава в Реформаторския блок (РБ) и ще се опита да го реформира, не означава, че сме се отказали да правим нов десен проект, „но това не е бърза работа“, каза още Кънев.

Странни са ми въпросите откъде накъде, без да сме напуснали РБ, ще развиваме и ДСБ, и цялото дясно и реформаторско пространство. Естествено, че от тук нататък трябва да положим усилия максимален брой хора да се включат в българската политика, защото тя страда от много тежка липса на експертност и почтеност.

Един от най-големите проблеми на РБ е, че започна да се превръща от широк граждански съюз в доста скромна петпартийна коалиция, в която пазарлъкът между лидерите измества политиката.

Снимка: Ладислав Цветков

„Блокът беше много силен, когато гражданският съвет вземаше решения, когато от партиите бяхме малцинство, когато се съобразявахме с най-добрите експерти в поредица области“, каза Кънев.

Ще стоя в блока докато той се произнесе като единен субект, а не като петима лидери, от които половината са министри, увери той.

Искам Блока като единна политическа структура да се произнесе желае ли да участва в тази власт, желае ли да постели пътя на коалицията ГЕРБ-БСП на национално ниво така, както се случи навсякъде на местно ниво.

„Ще направим последно усилие да чуем гласа на същинския РБ – неговите активисти и избиратели, а не неговите лидери, които са министри. Това, че министър от властта не се изкарва, го разбрахме много добре“.

Кънев определи като претопляне на „старата опорна точка на преяждането с власт“ и на „стари глупости“ обвиненията за политически назначения на ДСБ. Няма такива хора, никога не е имало такива хора, увери той.

Вижте целия разговор във видеото.