Публичен скандал в парламента заради референдума
Депутатите от правната комисия, не пожелаха да гледат промените в Изборния кодекс. За 10 минути те отхвърлиха дневния ред на Комисията
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 0
    0
Правна комисия
Архив Снимка: БГНЕС

Около 10 минути бяха необходими на депутатите в правната комисия, за да бъде отхвърлен дневният ред на извънредното ѝ заседание. Той включваше първото четене на два законопроекта за промени в Изборния кодекс в резултат на проведения на 6 ноември национален референдум.

Така се повтори ситуацията от вторник, когато пак не беше приет дневният ред на заседанието на комисията, предвиждащ решение на НС във връзка с допитването, вносител на което беше ГЕРБ.

Днес при прегласуването против дневния ред бяха деветима народни представители, двама не гласуваха, седем бяха „за“. След размяна на обяснения дали заседанието е свикано в законния срок и защо трябва или не да се обсъдят проектите, председателят на комисията Данаил Кирилов обяви край.

Това Народно събрание няма да промени Изборния кодексПричините са две

Двата проекта за поправки на изборните правила бяха на ГЕРБ и на независимия народен представител Георги Кадиев, формален вносител на текстовете на омбудсмана Мая Манолова. Тя самата беше в залата, както и представители на Инициативния комитет.

Според Кирилов, заседанието е свикано в съответствие с всички процедури за време.

Явор Нотев от „Атака“ зави, че все още няма влязло в сила решение на ЦИК, което пък се дължало на жалбата на Инициативния комитет.

Бойкот на референдума в парламентаПравната комисия вчера не включи в дневния си ред точката

Реплики бяха разменени и между реформаторите и ГЕРБ.

В началото на заседанието Георги Кадиев призова депутатите от правната комисия „да не се крием зад процедурни хватки“. Според него било срамно да се саботира гласът на 2,5 млн. души, само защото народните представители не приемат дневния си ред.

Част от депутатите пък поискаха парламентарна позиция срещу обидите в „Шоуто на Слави“.

Колегите, които говориха за цирк, направиха цирк, обобщи в края председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Вижте повече във видеото:

Използвани са материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре