Преднината на ГЕРБ пред БСП се топи до 2% и по-малко, в зависимост от участниците в парламентарен вот. Това показва експресно телефонно проучване между 500 души, проведено от Центъра за анализи и маркетинг на 2-3 декември.

Когато респондентите са питани за съществуващите към момента политически сили, хората на Бойко Борисов получават 23,6% от вота, докато социалистите са с 22,4%. Агенцията пресмята, че това означава, съответно, 77 и 73 народни представители.

На трето място са Обединените патриоти. Ако НФСБ, „Атака” и ВМРО продължат да работят заедно, те биха получили 9,9% или 32 депутати. Четвърти са ДПС с 9% (29 депутати). В парламента влиза и Реформаторския блок с 4,1% и 13 депутати, както и новообявената партия на Веселин Марешки, която е с даже по-висок резултат – 4,9%, достатъчни за 16 места в парламента.

ДСБ, АБВ и „Движение 21” остават извън парламента, ако политическият пейзаж у нас не се промени до вота.

Добавянето на хипотетична партия на Слави Трифонов обаче променя коренно ситуацията. ТВ водещият би имал най-много депутати (64) с 21,3% от вота. Той отнема от всички политически сили, като ГЕРБ са втори с 19,4% (59 депутати), трети са БСП със 17,2% (52 депутати), а националистите и ДПС практически се изравняват с по 27 и 26 народни представители.

При влизане на Слави Трифонов в политиката, РБ остава извън парламента s 2,9%, а „последния влак” хваща Веселин Марешки с 4% за партията му.

При всяко положение, изследването на Центъра за анализи и маркетинг показва, че следващият парламент отново ще бъде силно фрагментиран и сформирането на работещо мнозинство ще е изключително трудно.