Протестният вот: Хем действителен, хем недействителен
Текстовете в Изборния кодекс доведоха до скандал в управляващата коалиция
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Бюлетина „Не гласувам“
Снимка: bTV

Квадратчето "Не подкрепям никого" остава в бюлетината за президентския вот. Запазва се и начина, по който ще се отчита наказателния вот. След като депутатите промениха Изборния кодекс през пролетта, сега отново се настоява за поправки, за да се изчистят недоразуменията.

Според ИК „Не подкрепям никого" ще се брои за действителен глас при отчитане на избирателната активност, но ще е недействителен при определянето на победителя на президентските избори.  От Реформаторския блок предлагат нови промени и искат наказателния вот да е реален и да се зачита при броенето.

Злополучното квадратче е следствие от задължителното гласуване. А методиката, приета с промените през пролетта, е подкрепена от 90 депутати.

Бойко Борисов към реформаторите: Вторник е ден разделен. Или сме заедно, или всеки по пътя сиИма предел, за мен той настъпи, с тези думи се е обърнал премиерът към реформаторите

ГЕРБ и Реформаторския блок взаимно се обвиняваха кой пръв е казал как да се брои наказателния вот. От ГЕРБ си спомниха, че реформаторите се притеснявали, че ако се отчита за действителен, ще удари по малките партии и изкуствено да скочи 4% бариера за влизане в парламента.

Кой печели от вота „Не подкрепям никого”?Колкото повече хора гласуват така, толкова по-вероятно е да изберем президент на първия тур, обяви експертът по избори Димитър Димитров

„Тогава имаше тези и евентуално да се повишава субсидията на по-силните партии с тези гласове”, каза председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Реформаторът Димитър Делчев, който е вносител, пък твърди, че тогата той колегите му имали предвид парламентарните избори, а не президентските: „Не приемам вината за неразбориите около изборния кодекс да бъде хвърлена върху колегите от Реформаторския блок”.

РБ се сетили броени седмици преди изборите, че ако не внимаваме в квадратчето, може да се стигне и до патова ситуация. „Може утре да се окажем в Конституционна криза и БСП, които традиционно губят избори да поискат касиране на изборите, и това да се случи защото е действала тази абсурдна методика”, отбеляза Петър Славов.

11% няма да подкрепят никого или ще пуснат празна бюлетинаТова показват данните от регулярното изследване на общественото мнение на агенция „Медиана“

И от ДПС са склонни на нови промени в Изборния кодекс.  „Жалко, е че заради желанието на управляващите да ваканцуват и да не работят няма да могат да бъдат отстранени тези недостатъци в Изборния кодекс, както и това злополучно квадратче, касаещо неговата законосъобразност”, отбеляза Четин Казак.

Накрая депутатите си припомниха, че са гласували промените в Изборния кодекс  по късни доби, което довело до хаос.

Според конституционалисти, едва ли ще се стигне до касиране на изборите заради наказателния вот. Роди и коментари в социалните мрежи като: „Има ли опция на изборите на балотаж да се явят Цецка Цачева срещу „Не подкрепям никого".

  • 0
    0
Още по темата
Свързани статии
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре