Протестите на Северозапад спират след обещание за магистрала до Видин
Инвеститори за тунел под Петрохан ще се търсят догодина
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 3
    2
Среща на правителството с протестиращи от Северозападна България
Снимка: Правителствена пресслужба

До 2022 г. пътят от Ботевград до Видин ще бъде завършен с поне частично автомагистрални габарити, като целта е още в края на 2020 г. най-тежките участъци да са готови. Това стана ясно на среща в Министерския съвет с участието на премиера Бойко Борисов, строителния министър Николай Нанков и граждани на Видин, Монтана и Берковциа, които от няколко седмици протестират заради лошото състояние на инфраструктурата в региона.

Решение по въпроса с конкретни ангажименти и срокове ще бъде взето от правителството през следващата седмица. В резултат протести в Северозападна България няма да има.

„Видяхме, че с изграждането на „Дунав мост-2“ на Видин вместо да се разреши проблемът на Северозапада, той се задълбочи от гледна точка на транспортната достъпност и придвижването. Както се казва: „Пътят отесня“. Тук коментираме за изцяло ново трасе, за изцяло нови габарити, в някои от участъците ще бъде скоростен път, в други – с автомагистрални габарити”, обясни Нанков. По думите му най-тежки са участъците Ботевград – Мездра и Видин – Ружинци.

Протестиращи блокират пътища на Северозапад с искане за магистрала Събралите се планират да продължат недоволството си и на националния празник 3 март

По отношение на тунела под прохода Петрохан – друго искане на протестиращите, регионалният министър обясни, че за там в момента се извършват геоложки проучвания, а веднага след тях ще бъдат възложени и прединвестиционните проучвания. Това означава, че през следващата година ще започне търсене на инвеститор.

„Очакваме развитие, няма да има протести утре, постигнахме това, за което се борихме и се радвам, че успяхме да направим тази крачка”, каза Росица Кирова от „Гражданска инициатива за магистрала до Видин и тунел под Петрохан“. Утре масово мероприятие ще има, но под формата на честване на 3 март.

  • 3
    2
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре