Не знам дали е имало друга управленска програма с толкова ясен управленски акцент върху образованието. В МОН това ни прави още по-отговорни, за да докажем ролята на образованието за дългосрочното развитие на страната. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев на първата си пресконференция.

Като основен приоритет на МОН той изведе решителни мерки за ликвидиране на неграмотността чрез обхващане в образователната система на всяко дете и ученик.

„България е изправена пред предизвикателството на намаляващ дял на работната сила, продължаваща миграция и увеличаващ се дял на децата от уязвими групи в образователно отношение, деца, чиито родители са с нисък образователен статус”, коментира министърът.

По думите му рецептата за решаването на този проблем е сложна, но най-общо звучи като „решителни мерки плюс мотивирани учители“. За целта ще се търси съдействието и на други институции.

„На нас ни трябват добри и мотивирани учители, затова трябва да направим така, че да увеличим склонността на младите хора да се включат в педагогическата професия. Това не може да стане без увеличение на възнагражденията. Ако заложим на добри учители ще заложим база за всички останали професии”, подчерта министърът и отново повтори, че заплатите в сектора ще се удвоят.