Спират спорните промени в осигурителния модел. Пенсионната реформа преминава в режим на изчакване до постигането на коалиционно единство, съобщи съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев чрез профила си във Facebook.

„Днес имах двучасов разговор с премиера Борисов по повод кризисната ситуация след петъчния парламентарен вот”, обяви Кънев. Реформаторите няколко пъти изразиха недоволството си от готвените промени, като не подкрепиха предложенията и в пленарна зала.

По думите на председателя на ДСБ той и премиерът са постигнали съгласие ГЕРБ и РБ да проведат „бързи вътрешнопартийни консултации в ГЕРБ и РБ”, а след това и поредица от експертни консултации по повод пенсионния модел.

Снимка: bTV

„Добре е още преди Нова година или в началото до януари да стигнем до общо политическо решение на управляващите партии и мнозинството. Това решение ще гарантира сигурността на личните пенсионни спестявания... и стабилността на финансовата система, в т.ч на частните и публичните пенсионни фондове”, коментира Кънев.

„До приемането на общо политическо решение наредба по приложението на спорните текстове няма да бъде издавана и те няма да произведат правно действие”, подчертава той в социалната мрежа.

„По пътя на прекия политически диалог, ще вземем решенията за бъдещето на пенсионния модел и няма да допуснем влияние на ДПС върху политическата власт и финансовия сектор”, отбелязва още съпредседателят на реформаторите.

Спорните промени разцепиха управляващото мнозинство и предизвикаха скандали. Реформаторите заплашиха, че ще ги атакуват в Конституционния съд, а днес и левицата обяви, че ще реши дали да се присъедини.

По-рано днес финансовият министър Владислав Горанов съобщи пред bTV, че парите за пенсии, прехвърлени от частен фонд в Осигурителния институт, ще отиват в Сребърния фонд. Той беше създаден, за да осигури изплащането на пенсии, когато работещите станат много по-малко от пенсионерите. До момента са натрупани над 2 милиарда лева.

Снимка: bTV

Точно там ще отидат парите ни, ако изберем да преместим задължителната си лична партида от частен пенсионен фонд в НОИ. Става въпрос за 5% от нашата вноска. Останалите 12,8% от дължимото се вливат задължително в държавното обществено осигуряване.

Кого ще засегнат промените, ако влязат в сила

Промените засягат всички българи, родени след 1959 г. – в най-масовата категория труд. Като Теодора и Светослав Калчеви. Тя е гримьорка, той работи в нефтена компания. И двамата нямат представа в кой фонд отиват парите им за втора пенсия сега.

„Може и да е мой проблемът, че аз не съм се интересувал за това, може и в мен да е вината, но честно казано не съм видял някъде да има така информация открито”, казва Светослав.

Според финансовия министър Владислав Горанов половината от българите, които реформата би засегнала, са като това семейство.

„Тези пари държавата ще ги сложи в Сребърния фонд и ще ги управлява така, както се управлява Сребърния фонд и те няма да бъдат харчени, докато хората, които са ги внасяли не започнат да се пенсионират”, каза Горанов пред bTV тази сутрин.

Финансовият министър не изключва възможността Осигурителният институт да инвестира постъпленията от втората вноска и да се конкурира с частните фондове. Според експерти обаче това повдига въпроса защо се налага създаването на още един фонд.

„Опит в паниката да дадат някакъв отговор! Премиерът и министърът на финансите през цялото време твърдят, че никой не дава доводи защо е лошо това решение. Истината е обратната. Никой от управляващите не даде доводи защо го взеха това решение! Което само по себе си е подозрително. Аз не вярвам, те да са действали абсолютно неразумно. Това означава, че има скрита цел, която обществото не може да разбере”, казва Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика.

След Реформаторите и левицата обмисля дали да атакува промените в Конституционния съд. „Нарушението на конституцията не може да бъде ляво или дясно. Или има нарушение на конституцията или няма”, обоснова намерението депутатът от БСП Мая Манолова.

До разписването на подробностите в наредби, на практика, спорните промени не могат да влязат в сила, тъй като текстовете в момента са твърде общи и не описват реда на прилагането им. Така че, развръзката предстои.

  • Неясноти около осигуровките на хиляди младежи
  • Горанов: Дебатът за великденските добавки не е приключил
  • Данък за пенсиите на хората, които продължават да работят
  • Работещите тежък труд също да могат да избират къде да отиват вноските им за пенсия
  • Орешарски защити частните пенсионни фондове
  • Димитър Манолов: Пенсионна реформа не може да има
  • Държавата се отказа от национализацията на пенсионните фондове
  • Менда Стоянова: Няма отстъпление на ГЕРБ за пенсионната реформа
  • Миков: Пенсионната реформа е безпрецедентно непрозрачна
  • Френският посланик поискал разяснение от Калфин за пенсионната реформа