Прокуратурата проверява заповедта на Нено Димов за зона „Калиакра”
Ще се изяснява как са определени границите й
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Нено Димов
Снимка: Ладислав Цветков

Върховната административна прокуратура проверява заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов за забрана за земеделска дейност на територията на защитена зона „Комплекс Калиакра”.

Решението на МОСВ беше обяснено с риск от тежки глоби от ЕС след дела, водени срещу нашата страна заради ветрогенератори и голф игрище в зоната. Забраната предизвика протести, премиерът Бойко Борисов обяви, че тя ще бъде ревизирана, а днес в студиото на „Тази сутрин” Нено Димов обясни, че всъщност заповедта му касае само гранични територии, чиито земи така или иначе са неплодородни.

Нено Димов: Не забраняваме земеделието в Добруджа, спасихме перките и голфаЕкоминистърът твърди, че гражданите не са разбрали заповедта му

Прокуратурата се е самосезирала по публикации в средствата за масово осведомяване. ВАП ще иска от министъра копия от административната преписка по издаване на посочената заповед и от документацията за защитена зона „Комплекс Калиакра“ в т. ч. и относно начина на създаването на картен материал и координатен регистър на границата на защитената зона.

На база на тези данни прокуратурата ще вземе решение за последващите си действия.

Премиерът Бойко Борисов е провел телефонен разговор с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела, на който е бил обсъден възникналият казус с „Калиакра”, информираха от пресслужбата на Министерския съвет.

Борисов е запознал комисаря с развитието на ситуацията след заповедта на министър Нено Димов и двамата са се обединили около позицията, че решението на Съда на Европейския съюз трябва да се изпълни.

Премиерът за „Калиакра”: Със сигурност ще се наложи да се плащаВчера Бойко Борисов разпореди да се спре забраната за всякакви дейности в защитената зона

Българските власти трябва да идентифицират подходящите мерки и начини, с които това да стане, като е било подчертано че европейското законодателство в областта на „Натура 2000” не забранява икономически дейности, включително земеделие, посочват още от пресслужбата на кабинета.

Европейската комисия и българското правителство са в добър диалог по темата и полагат усилия за намиране на оптималния компромис за защита и на природата, и на интересите на хората в този край на България, е било отбелязано още в телефонния разговор.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре