Прокуратурата не може да обясни какво нередно е направила Румяна Ченалова
Обвинителният акт по делото срещу бившата съдийка се връща за преработка
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
румяна ченалова
Снимка: Ладислав Цветков

Софийски градски съд (СГС) върна на прокуратурата обвинителния акт срещу уволнената съдийка Румяна Ченалова, съобщиха от съда. Тя отговаря за действията си като докладчик по спор между „Обединени енергийни търговци” и НЕК, като прокуратурата твърди, че магистратът е ощетила интересите на държавното предприятие.

От днешното определение на съда обаче става ясно, че държавното обвинение не е в състояние да обясни какво нередно е направила Ченалова, която е основен участник в записите от „Яневагейт” (в които се говори за обвързаности между политика, бизнес и съдебна система – б.р.) 

„Обстоятелството, че обвиняемото лице е с юридическо образование и дългогодишен опит като съдия, не освобождава прокуратурата от задължението да внесе в съда обвинителен акт, съдържащ ясно и разбираемо обвинение, което да бъде разбрано както от лицето, привлечено към наказателна отговорност, така и от неговия защитник”, пише съдия Даниела Талева.

Делото срещу Румяна Ченалова катастрофира тежкоПрокуратурата не доказала, че бившата съдийка е извършила престъпление

Прокуратурата може да протестира разпореждането й пред апелативния съд в София в 7-дневен срок.

Софийска градска прокуратура не споделя изложените от съдията-докладчик мотиви и след постъпване на разпореждането за връщане на делото в прокуратурата, ще изготви протест, съобщиха от държавното обвинение.

Прокуратурата вече един път претърпя поражение по делото срещу Румяна Ченалова, след като друг състав на СГС го прекрати заради липса на престъпление в обвинителния акт. Според съдия Вера Чочкова не е доказано, че действията на подсъдимата (започване на делото без платена такса, което след това, според прокуратурата, блокирало над 6 млн. лв. на НЕК) са умишлени, а не грешка заради слабо познаване на материалите по делото.

Апелативният съд върна на СГС делото срещу Румяна Ченалова„Неправилно и незаконосъобразно” било да се прекратява производството срещу бившата съдийка

По-късно Апелативният съд в София върна делото на СГС с мотива, че прекратяването е било „неправилно и незаконосъобразно”.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре