Има ли или няма доверие в управляващата коалиция към министъра на образованието? Този въпрос втори ден предизвиква остри реакции и вътрешнопартийно напрежение, но засега проф. Тодор Танев остава на поста си.

След като втори ден в Реформаторския блок полуофициално се обсъжда сваляне на политическото доверие от министъра на образованието, проф. Танев заяви, че си тръгва, само когато премиерът намери по-добър от него.

Министърът призна, че е възможно постът му да се клати защото не е вдигнал телефона на лидера на ДСБ Радан Кънев и се е разделил с парламентарния си секретар.

„Вероятно се е заблудил. Много добре знае, че само съм преместил в една стая в друга една жена”, коментира министърът.

Радан Кънев даде да се разбере, че разговорите за отстраняването на Танев не са на емоционална основа.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски обаче спонтанно сподели най-вероятното време за ремонт на кабинета: „Нека да мине конституционната реформа и тогава ще обсъждаме”.

По информация на bTV смяна на няколко министри вече е обсъждана от премиера Бойко Борисов и лидера на ДСБ Радан Кънев. Вероятно е след Нова година да си тръгнат вкупом няколко министри, сред които този на образованието, както и колегата му от правосъдното ведомство Христо Иванов.

Последният е непрекъснат обект на яростни атаки от някои медии, а от АБВ преди дни също поискаха оставката му.