В последните години в БСП който е личност, пречеше на ръководството. Това каза бившият здравен министър и член на Изпълнителното бюро в новото ръководство на партията проф. Радослав Гайдарски в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Той коментира още задкулисието в партията, възможността Стефан Данаилов да се кандидатира за президент, проблемите в „Пирогов“ и здравната реформа.

Проф. Гайдарски призна, че е бил за смяна на ръководството на БСП, защото при предишното е имало „нищоправене“. Говорим за някаква лява политика, лявоориентирана партия, „а видяхте какво се случи – никога досега, от 1990 г. насам, не сме имали толкова малко депутати, нямаме нито един областен кмет, останаха само няколко районни градове“ и там кметовете бяха избрани не с помощта на партията, а заради самите кандидати.

В партията в последните години личностите се неглижираха – „щом си личност, пречиш на ръководството. Неслучайно се отделиха толкова личности – Георги Първанов, Румен Петков, Татяна Дончева, Георги Кадиев“.

Не задкулисието реши избора на председател на БСП, „няма такова нещо. Обратното обаче може да се каже, там правеха някакво задкулисие – преди изборите те смениха 20 областни общински ръководства, които им бяха неудобни“, каза проф. Гайдарски.

Проблемът на БСП не е само Михаил Миков, а например, че който заставаше начело на партията, веднага се обграждаше с личности, които му допадат и са готови по всяко време да му служат – като по времето на Тодор Живков, когато смениха седем Втори. Не може да избираш хора, които трябва да ти служат на теб, а не на партията. Затова започна тенденцията надолу на БСП, каза още професорът.

Запитан вярно ли е, че е обсъждана възможността Стефан Данаилов да бъде кандидатурата на БСП за президент, проф. Гайдарски посочи, че го познава много добре и не мисли, че Данаилов ще се съгласи.

„Не сме обсъждали, честно“ – така той отговори на въпрос кого ще издигнат.

По думите му БСП не гледа високомерно на АБВ, но от партията на Първанов трябва да бъдат малко по-скромни.

Проф. Гайдарски потвърди, позовавайки се на свои колеги, че в „Пирогов“ има стачна готовност.

Той каза, че е „станало нещо“ в гастроентерологията и в Клиниката по гнойно септична хирургия, чийто директор проф. Иван Поромански и голяма част от лекарите в нея са готови да напуснат.

„Нещата не вървят. Там става нещо, не мога да кажа точно какво, но е работа на министъра на здравеопазването да се проведе едно обследване и да се види – ако действително нещата са добре, да кажат: „Да, добре са“. Ако не са добре, да се каже защо не вървят“.

На въпрос какъв ефект е дала здравната реформа, проф. Гайдарски посочи: „Многократно съм казвал, че реформа в страната няма“.

По думите му въвеждането на пръстови отпечатъци не е реформа, а е „една от най-големите обидни акции, които се провеждат в страната срещу лекарите“.

Той каза, че не отрича, че има източване на НЗОК, но „твърдя, че има болнични заведения, които работят по почтен начин“.

Не смятайте, че в България има толкова много при в Касата, че да могат да бъдат източени. Да спрем да говорим, че се ограбва НЗОК, тя е най-бедната в цяла Европа, каза още проф. Гайдарски.

Според него е трябвало да бъде приета националната здравна карта и да не се откриват болници там, където вече има много. Или ако се откриват, да си намерят начин как да се финансират, на не от НЗОК.

Вижте целия разговор във видеото.