Абе, кога ще ни оставите да правим медицина? Кога ще ни оставите да помагаме на хората, както искаме и можем? А не всеки ден в едно равно поле да копаете по един ров, който само да се чудя как да прескоча. Така се обърна към управляващите, Националната здравна каса (НЗОК) и Лекарския съюз професор Милан Миланов в студиото на „Лице в Лице” по bTV. „Ако зависеше от мен и по-рано щях да искам оставката на Москов, но с други мотиви”, коментира д-р Стойчо Кацаров.

Като основна причина за коментара си Кацаров посочи грешната посока, която здравната реформа е поела – вместо да се либерализира сектора и да се демонополизира Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), както и да се създаде конкурента среда, за да могат пациентите да решават как и при кого да се лекуват, министър Петър Москов е поел обратната посока. С решенията си той е съсредоточил властта в здравния сектор в ръцете на администрацията и политиците. Да просмисли реформата и да се откаже от Здравната карта, както и от проекта за пръстовия отпечат – така Кацаров посъветва министъра.

По думите на проф. Миланов, ако управляващите бяха българи, щяха да изчакат с вота на недоверие. „Защото в момента летим над една пропаст – властите искат да я прескочим на две крачки, а това е невъзможно – ще полетим в бездната”, коментира експертът. „Основание за страх от страна на пациентите има , защото при въвеждането на промените поне шест месеца, до една година ще е хаос в системата”, допълни той. „Защо сменят правилата на всеки 15 минути – по 50 закона на ден сменят” – така Миланов коментира работата на сегашния парламент. По думите му не бива да се забравя, че всички решения в здравеопазването, са взети с решението на НС, а не еднолично от министър Москов.

Вместо да се концентрират върху дискусиите за сключването на Националния рамковия договор, което трябва да се случи след месец, те се занимават с друсане на системата, заяви проф. Миланов. Десет дена преди сключване на договора излиза представител на НЗОК на пресконференция и прави лекарите на нищо. Това, ако не е провокация – не знам, допълни той.

Според д-р Кацаров добрата организация е ключова за комплексната грижа за пациентите. Това обаче не означава, че всички услуги и манипулации трябва да се вършат в една болница, каза той.

Той поясни, че ограничената конкуренция в здравния сектор ще доведе до увеличение на цените за лекарски услуги. „С намаляване на предлагането пада качеството, а цената се вдига” поясни д-р Кацаров.

По думите на проф. Миланов никой от управлявалите здравното министерство през последните години „не става”. „Не ги е срам – тези, които назначиха Андреева преди време сега искат оставката на Москов”, коментира той. Въпреки това Миланов отрече да дава кредит на доверие на здравния министър. „Просто, ако беше запазил посоката – с приемането на двата здравни пакета – това щеше да му стига и за два мандата като постижение”, допълни експертът.