Проектът за нов Изборен кодекс е готов, а днес бе сформиран Общественият съвет към Временната комисия за изработване на нов Изборен кодекс.

Имената на неговите членове бяха обявени от председателя на временната комисия Мая Манолова по време на заседание на комисията. Сред тях са проф. Емилия Друмева, Лили Христова от Сдружението на българските общини, проф. Валери Димитров, Гриша Камбуров- от Българския медиен съюз, Ивайло Цонев- от Европейско общество за защита на човешките права, проф. Михаил Константинов, Стефан Манов- от Временните обществени съвети на българите в чужбина, политологът Владимир Брезоев и др., общо 24 души. На свое специално заседание те ще изберат и свой председател.

Омбудсманът е отказал участие в Обществения експертен съвет към комисията.

Досега, след проведените 8 заседания на комисията и публични обсъждания с участието на НПО и експерти, както и представители на институции, през месец август работната група е подготвила текстовете за нов Изборен кодекс, обясни Мая Манолова.

„Тези текстове са основа за обсъждания и база за гласуване на проекта. Те нямат никаква санкция, нито партийна, нито институционална”, посочи тя. Включени били възловите предложения за новите изборни правила. Членовете на Обществения съвет до следващото заседание могат да направят своите бележки по проекта.

В текстовете на проекта за нов Изборен кодекс се предлага пропорционална система с преференции за вота, има и вариант за смесена система, каквото е предложението на проф. Михаил Константинов. Предлага се въвеждането на машинно гласуване, което няма да стане изведнъж, а постепенно. На предстоящите европейски избори на 18 май 2014 г. може като първа стъпка да се гласува машинно в определени избирателни секции в градове с над 20 000 или 30 000 избиратели.

Бюлетините ще са интегрални, с преференции и ще имат допълнителна защита- ще бъдат номерирани абсолютно всички бюлетини. Въпросният номер ще бъде отстранен от бюлетината преди тя да бъде пусната в урната, но това е въпрос на техническо решение, което също ще се дискутира.

Идеята за граждански листи също фигурира като текст в Изборния кодекс и ще бъде дискутирана.

Цецка Цачева поиска от председателя на комисията за нов Изборен кодекс да каже по какъв начин са приемани предложените текстове и кой ги е писал. Мая Манолова обясни как е работила комисията досега, като й напомни, че е нов член на комисията и да се съобразява с това, независимо от липсващата й информация.