В деловодството на Народното събрание бе внесен проект с правила за избора на нов управител на БНБ, предаде БГНЕС. Сред вносителите е и председателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Пълното наименование на внесения проект е „Проект за решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на БНБ и процедура за избор от НС”.

Според Емил Димитров от Патриотичния фронт трябва да има ясна процедура за избиране на управител на БНБ. „Трябва да има процедура, на която всеки кандидат да дойде, да каже какво иска, как го иска, да представи екипа си и да спечели нашето доверие. Всичко това трябва да е в определен срок и равнопоставеност между всички евентуални кандидати”, обясни той при представянето на правилата.

„Не е маловажно дали новият човек няма да ни накара и заради него да гласуваме няколко милиарда лева”, подчерта още той, като допълни, че правилата ще помогнат за равнопоставен избор на бъдещия управител.

Под внесения документ са се подписали депутати от БСП, „Атака”, БДЦ, Патриотичния фронт и АБВ – общо около 15 души. Правилата за избор остават същите като при избиране на главен съдебен инспектор, председател на Сметната палата и други.

Първият номиниран за поста е Димитър Радев. Във вторник той се появи в Народното събрание, за да проведе „информационно-опознавателни” срещи с отделните парламентарни групи.

Според финансовият експерт Юлиан Войнов процедурата за избор трябва да бъде съвсем различна от начина, по който се избират кандидатите за важни държавни постове. Той подчерта, че ако предложеният от ГЕРБ Димитър Радев бъде избран за управител на БНБ, той трябва да вземе дейно участие в справянето с проблемите след фалита на КТБ. Войнов припомни, че Радев не живее в България в последните 15 години.