Припаднали хора, викове за помощ и вой на линейки придружават опитите на членовете на секционни избирателни комисии в София да предадат изборните книжа, за които отговарят. Хората остават блокирани в залата повече от 16 часа.

Повече от 12 часа след края на изборния ден близо 5000 души все още чакаха да отчетат изборните протоколи в зала „Арена Армеец”.

Членовете на секционните избирателни комисии застанаха на прозорците на залата с изписани табели: "Заклещени сме", "Помогнете ни". В отчаянието си мнозина от тях написаха и телефонните си номера. Малко след 8 часа сутринта напрежението в залата ескалира. Хората се вдигнаха на бунт, скандираха: „Убийци! Убийци!”

Десетки припаднаха. Наложи се няколко лекарски екипа да останат в залата за да указват спешна помощ на нуждаещите се. През целия ден роднини на блокираните граждани се събираха пред „Арена Армеец”. Мнозина се оплакваха от организацията и лошите условия.

Малко преди обед приетите протоколи бяха едва 30%. След повече от едно денонощие работа на общинската избирателна комисия обработените протоколи са 603, остават още 1200= Хората поискаха оставка на ЦИК и на кмета Йорданка Фандъкова.

Политическите реакции не закъсняха. От ВМРО заявиха, че състав на Общинстака избирателна комисия, който е от 18 човека за 2 милионен град като София е израз на "ярко законодателно слабоумие и безотговорност". Настояват незабавно ЦИК да изпрати още служители. От Реформаторския блок поискаха оставката на председателя на ЦИК. От БСП пък дойдоха лично пред залата и изразиха съмнение, че резултатите от изборите в столицата в крайна сметка ще са легитимни. Според червените в 80% от протоколите имало грешки. Настояха организаторите на изборите да подадат оставка.

Вицепремиера Томислав Дончев пък заяви, че правителството е поискало промяна в организацията в зала „Арена Армеец”, но от ЦИК не се съгласили. Колкото до искането за оставката му, Дончев заяви: "Ще си позволява да не го коментирам, с изключение на това, че това вероятно е начина след съкрушителния изборен резултат, някой да се почувства интересен."

  • Административният съд в София потвърди избора на Йорданка Фандъкова
  • Съдът обяви изборите в Пловдив за законни
  • Съдебната битка за Пловдив продължава
  • В добрички съд броят недействителните бюлетини от вота
  • В няколко града гледат дела за касиране на местния вот
  • Оставки в софийското БСП след местния вот
  • Съдът гледа делото за изборите в Благоевград
  • Битката за местната власт се мести в съда
  • Протестите срещу кмета на Семчиново продължават
  • БСП ще иска касиране на изборите в част от градовете