Зам.-министърът на отбраната, чието назначение на поста постави под съмнение устоите на управляващата коалиция, е готов да поде оставката си в името на оцеляването на кабинета. Това става ясно от интервю, което Орхан Исмаилов даде в сряда за БНР.

Ден по-рано, съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонoв заплаши, че ще формацията ще оттегли подкрепата за правителството заради присъствието на Исмаилов във втория ешалон на властта. По-рано през деня в сряда, националистът обвърза зам.-министъра с партията на Корман Исмаилов и Касим Дал – Народна партия свобода и достоинство, която е част от Реформаторския блок.

„Този човек не може да бъде там, защото е представител на една протурска партия. Някой направи ли си труда да види, че всичките му текстове във Фейсбук са на турски език? Този човек е позор за Министерството на отбраната”,  коментира Симеонов обяснявайки, че тази вечер заедно с коалиционния си партньор Красимир Каракачанов ще се срещнат с Бойко Борисов, за да обсъдят ситуация.

„Никога не съм членувал в дадена политическа партия или сила. И към момента не членувам в нито една от партиите във и извън парламента”, заяви на свой ред Орхан Исмаилов.

„Моята номинация дойде лично от министъра на отбраната. Той ме покани в екипа си, след което бях назначен от министър-председателя”, обясни Исмаилов и изтъкна, че подобни неща му се случват не за пръв път.

Роденият през 1979 година в Търговище Орхан Исмаилов прави доста сериозно кариерно развитие в държавната администрация. От 2003 до 2007 година той е зам.-председател на закритата вече Държавна комисия по сигурността на информацията, която даваше допуск до тайните на НАТО и покрай която имаше не един и два скандала, свързани предимно с трудоустрояването на „наши хора” и т.нар. „представителни разходи”.

Исмаилов излезе от ДКСИ със създаването от парламента през 2007 г. на сега действащата Комисия по досиетата, в чиято състав влезе отново като зам.-председател. В този органи той работи до 2012 г.

„Хората, които са на високите етажи във властта, естествено че винаги очакват някакви такива удари. Мен това не ме притеснява. Аз гледам професионално на нещата. Аз съм над тези неща. Мен постовете не са ме интересували чак толкова много през този период от време, когато съм ги заемал. Аз съм човек, който държи на себе си и държи на професионализма си. От тук нататък решение не е от моята компетенции”, заявява в интервюто Исмаилов.

„За мен не е никакъв проблем да си подам оставката”, добавя той

Оставката на един министър, зам.-министър или човек от изпълнителната власт винаги трябва да е в джоба му. Това не е проблем. Проблемът е, че в 21-ви век в една демократична страна излизат политици и недоумявам тези нападки и тези обвинения, коментира Исмаилов.

„България в момента има нужда от стабилно правителство и кабинет, трябва да се направят реформи. Аз не се чувствам чак толкова значим и важен фактор, че да разтърсим държавата”, добавя тоя.  

Исмаилов посочи, че не е очаквал подкрепата на ДПС. Той подчерта, че при избора на човек за даден пост трябва да се гледат качествата и професионализма му:

Аз мисля, че ще си използвам конституционно установените права и ще си търся правата в съда. Доколкото разбирам г-н Симеонов ме е нарекъл едва ли не турски агент. Знаете ли, че аз в Турция съм ходил два пъти.

Исмаилов смята, че от Патриотичния фронт използват ситуацията: „Аз мога да предполагам много неща, но не разполагам. Буди съмнение факта, че аз съм назначен отпреди една седмица, 10 дни, а те чак сега се осъзнаха да вдигат шум. Едва ли не аз станах най-важният фактор в държавата. Ако с това ще се оправи държавата, аз съм готов на всичко. Но това не е принципно. Няма логика в техните съждения” зяключва той.