Президенти, пастири и техните говеда: Гаф, метафора или просто картина в кабинет
Детайл от фона на протоколните снимки на Радев и Плевнелиев предизвика различни коментари
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 0
    4
Златьо Бояджиев
Снимка: bTV

Картина с двама пастири и стадо говеда от протоколните снимки на вчерашната среща между действащия президент Росен Плевнелиев и новоизбрания Румен Радев вчера предизвика обществения интерес.

Името на творбата зад настоящия и бъдещия президенти е „Стадо говеда" и тя е нарисувана през 1967 г. от именития български художник Златьо Бояджиев.

Картината виси на стената в президентския кабинет от самото начало на мандата на Росен Плевнелиев през 2012 г. Тя е от фонда на Националната художествена галерия. 

Плевнелиев ще се консултира с Радев за своя служебен кабинет №3Новоизбраният държавен глава все пак не изключва вариант този парламент да произведе ново правителство

„Сключваме договора с президентството за времето на мандата до 2017 г. и дали генерал Радев ще пожелае да смени нещо, или не, това не мога да Ви кажа, ако той има предпочитания и желания и доколкото е възможно, ние бихме могли да отговорим на тези желания и предпочитания”, каза зам.-директорът на НХГ Бистра Рангелова.

В интервю пред bTV още през януари тази година, действащият президент Плевнелиев коментира произведението: „Наскоро и с премиера Бойко Борисов седяхме тук и си казахме – добре де – това е народът – и кой го води, накъде го води, добре ли го води – в правилната посока ли го водим, тази картина има своя дълбок смисъл и аз вярвам, че българският народ е мъдър и той усеща когато посоката е правилна и когато не е”.

Росен Плевнелиев ексклузивно пред Жени Марчева (1 част)Интервюто "Питай президента!"

Освен на Златьо Бояджиев, залите на президентството украсяват картини на Цанко Лавренов, Иван Мърквичка, Димитър Гюдженов.

Гаф ли е?

Можем ли да говорим за гаф на протокола, заради картината с говедата на фона на двамата здрависващи се държавни мъже? Питаме експертите. „Тук няма протокол, това е избор, още повече, че тази картина е доста отдавна в кабинета на президента Плевнелиев, тъй че така е сложена тази картина, символиката, която се търси, няма нищо общо”, смята специалистът по етикет и протокол Кристина Крънчева.

  • 0
    4
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре