Росен Плевнелиев разкритикува прехвърлянето на отговорността за "дупките" в сектор Енергетика върху ЕРП-тата. Това стана в коментар на заплахите за отнемане лицензите на електроразпределителните предприятия – по време на среща на президента с представители на Германо-българската и Френско-българската търговски камари.

"ЕРП-тата формират едва 8% от всички разходи за електроенергия на потребителите, при тях ли е проблемът", попита Плевнелиев, който отново упрекна административно-командния подход за намаляване на цените на електроенергията.

Според президента, една година след събитията от февруари и март 2013 г. ситуацията в енергетиката не се е променила, а според бизнеса – липсва политическа воля за решаване на проблемите в сектора. Държавният глава призова за завръщане към постигнатия по време на служебното правителство миналата година консенсус за провеждане на реформи в сектора, които да гарантират независимост на ДКЕРВ.

По отношение на подготвяни законодателни промени за ограничаване дейността на големите търговски вериги Росен Плевнелиев заяви, че очаква да чуе дискусия по темата в парламента. Президентът беше категоричен, че трябва да бъдат гарантирани правилата на конкуренцията в бранша, а начинът да бъдат защитени правата на малките производители е да бъдат създадени условия за производство на конкурентни продукти. От бранша подчертаха, че са готови да предложат различни механизми за подпомагане на малките производители.

Германският и френският бизнес у нас откроиха като основни предизвикателства пред доверието на инвеститорите върховенството на закона, борбата с корупцията и сигурността на инвестиционната среда. Все пак, според резултатите от допитване, 82% от германските фирми биха инвестирали отново в България.