Президентът Росен Плевнелиев ще проведе консултации с последните две парламентарни групи – на АБВ и „Атака”, в опит да се сформира правителство в рамките на този парламент след оставката на кабинета „Борисов 2”.

Вчера стана ясно, че Патриотичният фронт е готов да вземе третия проучвателен мандат от президента и да състави експертно правителство с подкрепата на останалите партии. Подобна хипотеза беше подкрепена и от Българския демократичен център.

ГЕРБ и Бойко Борисов повториха тезата си, че няма да участват и са против. БСП също обяви, че ще върне проучвателния мандат. Президентът сам избира третата политическа сила, на която да предложи съставяне на правителство в рамките на този парламент.

Дали другите партии ще са съгласни да бъде съставен подобен кабинет, ще стане ясно на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), който ще бъде свикан във вторник – 29 ноември.

На заседанието на КСНС ще се обсъжда и датата за евентуалните предсрочни парламентарни избори, които ще трябва да насрочи следващият президент ген. Румен Радев.