„Моето очакване е референдумът да се случи. Ще бъде изключителна трагедия за българската демокрация, ако и този път Народното събрание се отнесе толкова национално безотговорно, колкото и предишното 42-о. То е вече в историята, но отказа да чуе гласа на над 500 000 българи и голямото им желание да се одобрят устоите на демокрацията ни през ясен референдум по изборни права на българските граждани". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в събота по време на инициативата „Чети с мен”.

"Възможно е не всички въпроси да бъдат одобрени, това зависи от НС. Ще играя по правилата. Така както решат те - така и ще бъде. Вярвам, че и трите въпроса са добри, много смислени и се желаят от хората. Очаквам референдум и след това - глас народен, глас Божи", каза още държавният глава.

По време на инициативата, която откри, той прочете откъс от Приказка за неволята. „Изводът от тази прекрасна българска приказка е, че всички гражданин, но и всеки народ, може да запретне ръкави и да си поправи каруцата", подчерта президентът.

„Ние сме народ, който е дал много на света, ние дадохме кирилицата. Важно е да не се взимаме излишно на сериозно, да не си вярваме толкова много. Властта не е цел, а инструмент да свършиш нещо смислено за народа”, допълни държавният глава.

"Моето трето момче все още е на 8 години така, че четем много приказки вкъщи. Това ми помага да бъда на ти с простите неща, а това е важно", заяви Плевнелиев. Според него няма по-смислено от това заедно да се поучим от дълбоките корени на българската култура и история.

"Трябва ни малко повече фантазия, доброта и простота в добрия смисъл. Поради това, че детето ми е много малко, чета много с него и съм много впечатлен от богата българска култура и приказките, които трябва да опазим. Чета много книги - за политика, на международни лидери, чисто развлекателни романи", поясни президентът.