Президентът Росен Плевнелиев заяви подкрепата си за актуализацията на държавния бюджет, като нарече изготвения от кабинета „Орешарски” „изначално и нарочно сбъркан”. Позицията си държавният глава обяви в неделя в Борисовата градина, където взе участие в кампанията на Министерството на културата „Чети с мен”.

Според Плевнелиев ремонтът на бюджета е необходим, защото „истината за цифрите в държавата не е била казана в началото на годината, а те са били сгрешени съзнателно”.

„Днес не се прави нищо повече, освен да се каже истината на народа - истината за приходите, които съзнателно са били планирани 2 млрд. лв. повече, но не е имало как да се случат, истината за разходите, които съзнателно, на база на високите приходи, са били планирани с 2 млрд. лв. отгоре и са се случили. Удобно си планирате повече приходи, за да може удобно да похарчите повече разходи”, обобщи държавният глава.

Той разкритикува силно политиката на предишното управление за смели обещания в социалната сфера. „В началото на годината се прави Законът за МВР, излизат и обещават на 60 000 служители в МВР по-големи заплати и допълнителни бонуси, това струва 160 млн. лв., а няма един лев в бюджета”, даде пример Росен Плевнелиев. Кой е честен с българския народ, попита реторично той. „Няма как да приемем факта, че ноември и декември служителите на МВР ще останат без заплати, следователно бюджетът трябва да се актуализира”, посочи държавният глава.

По думите му, същата е и ситуацията с еврофондовете. „Няма как да спрете през февруари да разплащате 900 млн. лв. до 1 млрд. лв. по еврофондовете, знаейки, че сме длъжни да ги усвояваме, да изпълняваме тези проекти. Следователно някой е трябвало да предвиди в бюджета възможността да се разплащат”, подчерта Плевнелиев и допълни, че следващият парламент „ще вземе своето достойно решение” на базата на цифрите и фактите.

„Дебатът за дълга ще се случи в парламента, всяка от партиите ще има своите конкретни аргументи. За мен е важно, когато държавата е нестабилна, когато има сериозни предпоставки след изборите да има допълнителни турбуленции, което не си го пожелавам, но съм длъжен да го предвидя, да имаме достатъчно резерв, да можем да преведем държавата в труден и непредсказуем момент по разумен начин”, коментира президентът.

„Надявам се избраното правителство от парламента да има крайната дума, но не бива да се бавим и да оставяме държавата без бюджет и без конкретна перспектива”, посочи още Росен Плевнелиев и настоя, че служебният кабинет трябва да подготви предложение.

„От мен очаквайте две ясни и категорични неща - едното е истината - служебното правителство трябва да каже истината за цифрите, за дефицита. От мен очаквайте да дам всичко от себе си, за да имаме много бързо работещ парламент и правителство, това е много важно за България. Надявам се новоизбраното правителство да има своята крайна дума и да носи своята отговорност за това”, каза още веднъж президентът.