Президентът Росен Плевнелиев няма да наложи вето върху спорните поправки в системата на пенсионното осигуряване, приети късно вечерта в петък на второ четене в Народното събрание.

Своеобразен призив за това направи лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев в свое телевизионно интервю. Формацията гласува „против” предложените промени, а лидерът определи отношенията между коалиционните партньори като „малка политическа криза”.

Късно вечерта в петък с гласовете на ГЕРБ и ДПС бяха приети на второ четене промените в Кодекса за социално осигуряване. Те премахват задължителното осигуряване в частните пенсионни фондове и позволяват прехвърлянето на 5% от вноските за пенсии към държавната НОИ, която разпределя парите солидарно между всички. Изборът дали да се осигуряват изцяло в НОИ, или в НОИ и в частен фонд трябва да направят всички граждани, които започват работа от 1 януари 2015 г.

„Управляващите поеха ангажимент в рамките на три месеца - до края на март, да се проведе национално отговорен дебат, да се поканят експерти, работодатели, да се поканят синдикални организации и всеки, който може, да допринесе за едно устойчиво решение за пенсионната реформа в България, която не търпи отлагане, но не може да се прави на парче и в последния момент. Това, което е дадено като заявка, донякъде противоречи на коалиционни споразумения, които са официални. За мен е важно да посоча проблема, с надеждата, че управляващите са дали срок за национален дебат и че министър-председателят е поел личен ангажимент, че ако има смислен аргумент, той ще промени решението си", подчерта Росен Плевнелиев пред „Дарик” в събота.

В петък преди приемането на поправките пресцентърът му разпространи позиция, в която се изразява притеснение относно скоростното приемане на толкова радикални промени в системата.

„По отношение на пенсионната реформа съм категоричен. Направете реформа, направете диалог и посочете какво трябва да се направи”, обяви Плевнелиев. „Ако това не се случи, моето решение ще бъде променено. Самите управляващи си дадоха срок до 31 март да направят цялостна реформа, нека да ги изчакаме. Надявам се да има цялостна реформа към 31 март”, заяви Плевнелиев.

Той подчерта и че няма да наложи вето върху бюджета заради намалените пари за армията, но щял да направи всичко възможно да се увеличат приходите.

  • Неясноти около осигуровките на хиляди младежи
  • Горанов: Дебатът за великденските добавки не е приключил
  • Данък за пенсиите на хората, които продължават да работят
  • Работещите тежък труд също да могат да избират къде да отиват вноските им за пенсия
  • Орешарски защити частните пенсионни фондове
  • Димитър Манолов: Пенсионна реформа не може да има
  • Държавата се отказа от национализацията на пенсионните фондове
  • Менда Стоянова: Няма отстъпление на ГЕРБ за пенсионната реформа
  • Миков: Пенсионната реформа е безпрецедентно непрозрачна
  • Френският посланик поискал разяснение от Калфин за пенсионната реформа