Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане част от бюджета на здравноосигурителната каса за 2018 г., съобщиха от „Дондуков” 2. Причината – незаплащането на определени продукти.

Става дума за решението на депутатите да не се заплащат нови лекарствени терапии. То беше посрещнато гневно от експерти и пациентски организации, но беше оправдано от властта с липсата на пари.

В Закона за бюджета е записано, че здравната каса няма да плаща нови за българския пазар лекарства, с изключение на генерични. По оценки на индустрията това ще засегне над 20 терапии, които са нови за България, но от години са разрешени за употреба от Европейската агенция за лекарства.

Президентът счита, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ.

„Лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това, обаче, не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост”, пишат от прессекретариата на държавния глава.