Президентът наложи вето на антикорупционния закон
В мотивите за ветото е посочено съществено несъответствие на закона с поставената в него цел – ефективно противодействие на корупцията
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 35
    4
Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев наложи вето на антикорупционния закон и го върна за ново обсъждане в Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на „Дондуков 2”.

В мотивите за ветото е посочено съществено несъответствие на закона с поставената в него цел – ефективно противодействие на корупцията.

„Корупцията е негативно явление с многостранни измерения и чрез нея се овладяват основни лостове на държавното управление. Тя ограничава основните права и свободи на гражданите, ерозира доверието в държавата, затруднява икономическото развитие и инвестициите и краде от благосъстоянието на нацията”, пише още в съобщението.

НС създаде Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно имуществоДепутатите приеха на второ четене текстове от антикорупционния законопроект

Според Радев противодействието на корупцията не може да се ограничи само до мерките, предвидени в приетия закон.

„Тези мерки, макар и необходими, не са достатъчни за ефективното противодействие на корупцията, каквито са очакванията на обществото”, допълва държавният глава.

В мотивите Радев посочва още, че според него е неподходящо зам.-председателят и членовете на новата комисия за борба с корупцията да се избират по предложение на нейния председател.

„По този начин целият състав ще бъде доминиран от мнозинството в парламента, а не от цялото народно представителство”, посочва Радев. По думите му това увеличава възможността от политическо въздействие в дейността на комисията.

Без дебат: Антикорупционният орган ще подслушва и няма да приема анонимни сигналиПрезидентът вече заплаши, че ще наложи вето на новия закон

Според мотивите извън обхвата на новия законно стават редица органи и звена свързани с противодействието на корупцията, като инспекторатите по Закона за администрацията, Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, Агенцията по обществените поръчки и Агенцията за държавна финансова инспекция.

Посочено е още, че съществен пропуск в настоящия вид на закона е липсата на уредба как се управлява отнето имущество в някои специфични хипотези, като например при търговско предприятие, чиято стойност може бъде намалена при лошо управление, както и при отнемането на ценни книжа.

  • 35
    4
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре