Да бъдеш патриот, който обича роднината си и вярва в демократичните и общочовешки ценности, а не криворазбран националист, който мрази и ограничава правата на различните – това според президента Росен Плевнелиев е смисълът на политиката.

„Лесно и бързо е да разрушиш и дестабилизираш, трудно и бавно е да възстановиш, да постигнеш траен мир и помирение. Смисълът на политиката не е в окупацията, дестабилизацията и раздухване на конфликти. Не да местиш границите, а да местиш отвъд границите”, каза президентът в словото си пред гергьовденския парад.

Той допълни, че в контекста на новите геополитически реалности особена важност придобиват научените уроци от историята.

Според него днес мирът и свободата са поставени на изпитание, защото „за първи път след Втората световна нивото на сигурност е толкова ниско – има фундаментални различия по ключови въпроси от международния ред”.

„Рисковете и заплахите за сигурността в Европа не бива да се отричат, но те не идват само от миграционната вълна и терористичните атаки. Незаконното анексиране на Крим, украинската криза, дестабилизирането и поставяне на държави в зависимост от нечия чужда воля чрез замразени конфликти, хибридни, пропагандни и кибератаки са факт”, каза Плевнелиев, като при споменаването на Крим се чуха освирквания.

Според президента България стои добре на фона на кризите в региона, но трябва да бъдат подкрепени усилията на политическото и професионалното ръководства на армията за нейната модернизация.

В началото на словото си президентът припомни конфликтите, в които българската армия е участвала – Сръбско-българската война, балканските войни, Първата и Втората световни войни. Росен Плевнелиев обаче говори само за участието на нашата армия във втория етап от конфликта 1939 г. – 1945 г. и така и не спомена героизма на българските пилоти, бранили родината от англо-американските бомбардировки.

Хареса ли ви парадът за Гергьовден?