„Става въпрос за нови лекарствени средства, които не се използват в България в момента”, поясни бившият здравен министър Радослав Гайдарски по повод мораториума на лекарства.

Той е категоричен, че президентът Румен Радев, който наложи вето на тези тестове, и хората са се объркали точно какво се забранява.

„Президентът налага вето, защото не му е било обяснено добре”, коментира Гайдарски.

„Имаме група хора в България, които непременно искат всяко лекарствено средство да го вкарат в нашата страна. Голяма част от тях все още не са с доказани качества. Това лекарствено средство, само след 10 години, ще струва 5 лева”, поясни Гайдарски.

„Нашите хора се лекуват с много модерни лекарствени средства. Ние използваме иновативни средства повече от всяка друга страна в Европа”, категоричен е Гайдарски.

По повод предложения от БСП мораториум за болниците Гайдарски смята, че помагат на правителството.

„Парите потъват по много неуточнени начини. Възможността всеки директор да провежда търгове за болницата, при положение че средствата идват от здравното министерство и от НЗОК, това дава възможност по всякакви начини да се отклоняват.

Според доц. Иво Петров, който е специалист по инвазивна кардиология, болниците в страната наистина са много, а причината за това е забраната да се приватизират държавни болници в затруднение.

„Административно-командните мерки не са в услуга на никой. Системата има нужда от оптимизация наистина, но трябва да има консенсус”, категоричен е той.

По думите му всички лечебни заведения трябва да се оценяват на базата на медицинската услуга и това да се контролира постоянно, като при установяване на злоупотреби да се налагат глоби.