Ниско доверие към институциите, възможност за балотаж на президентския вот и раздвижване при одобрението на политиците в лявото. Изводите са резултат от редовното тримесечно проучване на "Алфа Рисърч", направено между 9 и 15 септември сред 1026 пълнолетни граждани.

Според данните България влиза в кандидатпрезидентската кампания с ниско доверие към всички основни институции: парламент - 8 на сто, главен прокурор – 10%, правителство - 16 на сто, президент – 21%. Според социолозите кризата на доверие може да доведе до протестен вот, или до апатия и слаба избирателна активност.

Статистиката сочи още, че 57 на сто от гражданите с право на глас заявяват готовност да гласуват на президентските избори, а 51% - на референдума, който ще се произведе заедно с тях.

Началото на есенния политически сезон се характеризира с малки, но многозначителни промени в рейтинга на политическите лидери. Динамиката отразява най-вече проблемите, които различните части на политическия спектър срещнаха в процеса на номинацията на президентските кандидатури, отбелязват социолозите.

Одобрение на партийни лидери

Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов остава най-одобряваният партиен лидер с 32,6 на сто положителни оценки. Действията му през последния месец увеличават обаче поляризацията в отношението към него, която се изразява в ръст както на позитивните, така и на негативните мнения за лидера на ГЕРБ.

След драмата с номинацията на ген. Румен Радев и разтрогването на предизборния съюз между БСП и АБВ Георги Първанов бележи нов спад от 2% и така за първи път рейтингът на бившия президент пада до този на председателя на БСП - 18,3% за Първанов, 18,5% за Корнелия Нинова. Новият председател на БСП излиза от скандалите без поражения.

Снимка: БГНЕС

В тази ситуация като политик с най-висок личен рейтинг в ляво се очертава Татяна Дончева. Оставайки встрани от раздорите на бившите си съпартийци, тя печели дивиденти и одобрението й се повишава до 21,9 на сто.

Сред националистите с най-висока и нарастваща подкрепа се ползва лидерът на ВМРО и кандидат за президент Красимир Каракачанов, който достига 20 на сто одобрение. По-ниски са рейтингите на другите политици в този спектър - 13,4 на сто за Валери Симеонов и 4,5% за Волен Сидеров.

Снимка: Ладислав Цветков

Формално щастливата развръзка с излъчването на кандидат-президент на Реформаторския блок след месеци мъчителни преговори не е довела до позитиви за нито един от лидерите на блока, коментират социолозите. Всички те запазват относително ниски равнища на обществено доверие – Меглена Кунева (9,8%), Радан Кънев (7,8%), Н. Ненчев (7,3%), Божидар Лукарски (5,4 на сто). Тази свита стартова подкрепа вещае трудна кампания за Трайчо Трайков като кандидат на Блок, по който има доста пукнатини.

Спад в одобрението на работата на кабинета

За последните три месеца одобрението за работата на кабинета спада леко от 18 до 16 на сто, а в оценките за дейността на премиера се увеличава поляризацията - нарастват и положителните (33%), и отрицателните (40%) мнения.

Сред министрите вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова продължават да се открояват като отличниците на кабинета. Позитивна тенденция през периода регистрират министрите на спорта - Красен Кралев, на транспорта - Ивайло Московски, на енергетиката - Теменужка Петкова, а негативен - министрите на културата – Вежди Рашидов, и на икономиката - Божидар Лукарски.

Липса на номинация на ГЕРБ

Липсата на номинация от страна на най-голямата и управляваща партия ГЕРБ прави невъзможно точното отчитане на подкрепата за вече известните претенденти за президентския пост, отбелязват от "Алфа рисърч".

Изводи

В заключение социолозите от "Алфа Рисърч" прогнозират, че изходът от кандидатпрезидентската надпревара със сигурност ще се реши на втори тур, конкурентните кандидатури в ляво и съперничеството между основните формации не намаляват, а увеличават електоралната мобилизация на техните симпатизанти, името на кандидата на ГЕРБ има по-малко значение за първия тур на изборите, но може да се окаже решаващо за изхода от втория тур.