„Държавните институции трябва да работят заедно по важните за българското общество въпроси” – това е била общата позиция на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов след среща между двамата на „Дондуков” 2, става ясно от официално съобщение на прессекретариата на държавния глава.

Разговорите са били по инициатива на министър-председателя, като са били свързани с укрепването на сектор „Сигурност”, реформите в съдебната система, модернизацията на въоръжените сили и позициите на страната ни в международен план – все въпроси, които предизвикаха сериозни търкания между държавния глава и правителството през последните дни.

Днес Радев и Борисов са подчертали значението на взетите решения на заседанието на КСНС за модернизация на армията и подобряване на условията на труд в сектор „Сигурност”. В същото време, преди седмица в Букурещ държавният глава отбеляза, че въпреки привидния консенсус в хода на консултациите, до него така и не са достигнали конкретни експертни анализи по темата.

Важното е процесът на модернизация на Българската армия да не спира, е позицията на президента от днес. Той категорично застава зад „защитава ясно регламентирания процес за реализация на проектите за модернизация на Въоръжените сили и предоставената в рамките на този процес военна експертиза”.

Именно във връзка със закупуването на нова бойна техника (изтребители за ВВС) заместникът на Бойко Борисов в ГЕРБ – Цветан Цветанов, атакува Румен Радев, като намекна, че президентът е лобирал в полза на една от предлаганите на страната ни машини при изготвянето на експертния анализ за новите самолети.

Още преди дни държавният глава отвърна на това и други обвинения на бившия силов министър като каза, че „някои хора губят нервите си, когато се говори за силен единен орган за борба с корупцията”.

По-рано днес главният секретар на президента полк. Димитър Стоянов коментира пред bTV, че създадената в НС анкетна комисия „Грипен” е „трибунал”, използван от ГЕРБ срещу държавния глава.

След днешната среща става ясно, че Бойко Борисов „оценява високо призива” за такъв единен орган. Двамата са били единодушни за нуждата от ефективна борба с корупцията, „която да отговори на очакванията на българските граждани за справедливост”.