Шест месеца преди местните избори мащабното преселение в малки градове и села не стряска държавата. Нито една институция не действа срещу превръщането на тази тенденция в новата форма на контролиран вот.

Попитахме специалисти по изборния кодекс кой може да спре над 100 хиляди пререгистрации по настоящ адрес.

„МВР и ГРАО да извърши проверката и да са спазени условията. Няма как в една съборетина да имате 50 души регистрирани, така че те ще бъдат анулирани тези настоящи адреси”, отговори доц. Димитър Димитров.

От министерството на регионалното развитие, чиято структура е ГРАО, обясниха, че нямат право на такива проверки, а от МВР запазиха мълчание как ще процедират. Оказа се, че и ЦИК няма силата да се намеси.  

„ЦИК като правоприлагащ орган няма такива правомощия да възпрепятства и по някакъв начин да ограничава избирателни права на българските граждани”, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Преселението съвпада с приближаването на крайния срок от шест месеца преди датата на местния вот, която трябва да насрочи президентът.

Регистрация по настоящ адрес, направена в този срок, дава законова възможност на кандидата за кмет да бъде избран по-убедително.

„По тази причина много от потенциалните кандидати, в общия случай това са действащи кметове, правят усилия да получат чисто техническо предимство. Всички на село сме 80 души, вече сме 140”, казва още доц. Димитров.

Следващата стъпка е всеки от променилите настоящия си адрес лично да подаде заявление, че иска да гласува тъкмо на този адрес. Пререгистрация, направена до края на май, ще изпълни условието за уседналост и така ще бъде употребена за опорочаване на вота. При това съвсем законно.