Аз не съм виновен, че някой си цензурира своята телевизия или своя вестник, че частна медия си прави своята политика. По този начин премиерът Бойко Борисов категорично отхвърли обвиненията, че под негов натиск „падат” критични спрямо властта предавания, публикации и карикатури.

„Изведнъж всички сега започват – от Европа, от всякъде, че тук едва ли не свободата на словото била нарушена”, възмути се министър-председателят.

За да докаже, че няма общо с редакционните и мениджърски решения, той обяви: „Ще слагам в моя „Фейсбук” карикатурите, които излизат в медиите на деня – не само не са ме дразнили, не само нищо не са ми причинили. Който ме познава, знае, че нямам никакъв комплекс – нито се виждам дебел, нито се виждам грозен”.

„С моето име и моя образ над 10 години куп карикатуристи си изкарват прехраната”, каза още Борисов, като подчерта, че предложението е и за тези автори, чиито шаржове са били „свалени” от медиите, за които работят. Премиерът, за чийто художнически талант културният министър Вежди Рашидов говори още през миналия мандат, не пропусна да отбележи, че на част от карикатурите не се разпознава и би могъл да нарисува по-добри.

Отвъд поканата, от думите на Борисов стана ясно, че за него скандалите с незаконни арести и нарушаване на свободата на словото през последните дни са част от по-мащабен сценарий.

„Какво се получи в последната една седмица – изведнъж се явиха някакви граждански организации, които спонтанно на място задържаха различни бежанци, дори на едното място беше отразено с участник национална телевизия. (...) Ние казахме „Добре, сигналите, дали са за крадец, дали са за разбойник, дали са за извършено престъпление, винаги са добре дошли”. Това в последствие беше много добре интерпретирано от „Ал Джазира” и други организации, които говорят, че България много лошо се отнася с бежанците, че имаме едва ли не някакви паравоенни формирования, които ги атакуват по един безобразен начин”, разказа премиерът.

След това се заговорило за свински опашки и името му било привързано към тях „чрез карикатури, второ, трето и четвърто”, като след това дошъл медийният скандал: "Изведнъж вчера си изтриха сайтовете с карикатури. И понеже последната беше с мен - едва ли не Борисов им разпоредил да махнат карикатурите".

А през цялото време тримата заловени афганистанци се въртели в световния ТВ обмен.

„Първия път им казах, че свински опашки са онези пластмасови въженца, с които се връзват саксиите. Много хора си мислеха, че са ги вързали, и са ми написали във „Фейсбук”, с истински свински опашки, понеже са мюсюлмани – разбирате ли как подсъзнателно се въздейства на хората?!”, посочи Борисов.

Утре - протест

Премиерът днес визира политическа сатира по темата от карикатуриста Чавдар Николов, публикувана на сайтовете на „Нова Броудкастинг Груп” вчера сутринта. Но в ранния следобед въпросната сатира и всички останали карикатури на Николов внезапно изчезнаха. Това породи лавина от обвинения в налагане на цензура в социалните мрежи и редица онлайн издания. 

След изявлението на премиера карикатурите се появиха отново, придружени от извинение. Но междувременно вълната от възмущение предизвика протест в защита на свободата на словото, насрочен за утре.