Толкова им се иска да са в парламента, че по-сигурни и стабилни не сме били никога. Техният проблем ще е да не си тръгна аз с правителството и да кажа „Като не ви се работи по реформите, да се броим отново”. Това каза премиерът Бойко Борисов в Сандански в отговор на въпрос за действията на Реформаторския блок.

След вчерашното бламиране на промените в Закона за МВР, подкрепени на комисия само от ГЕРБ, министър-председателят размаха пръст на всички депутати: „Ние с голямо уважение ги наричаме „Нашите работодатели”, но да не стане така, че ако продължат в този дух, станат едни избори, да не стане така тези, които са в парламента, нито един от тях да не е там”.

Според Борисов няма причина реформите в МВР да не бъдат подкрепени: „Защо да са против тези, които са на улицата, полицаи, пожарникари, граничари, да са първа категория? Тези, които си седят в кабинетите като мен, защото и аз съм трета категория, да са трета категория. Затова ли сме против – защото искаме да запазим чантаджиите?”.

Целта, по думите на премиера, е да се избегне ситуацията в края на всяка година, когато се оказва, че МВР няма пари и трябва да иска от финансовия министър допълнително по 30-50 млн. лв.

Борисов вижда два проблема в случая на ЗМВР. „Първият е, че в България явно всички обичат да говорят за реформи, но никой не иска да прави реформи и всички, които са в тази сфера, искат нещата да останат постарому. Вторият проблем е, че нашите партньори в управлението от РБ са били против. Отделно, тези, които са ни подкрепяли, АБВ и патриотите са се въздържали”, обясни Борисов.

Той коментира, че във всяка ситуация, в която дясното обединение е искало подкрепата на ГЕРБ, я е получавало, но има случаи с „казани с ракия, каравани, палатки, таксита” РБ са се отдръпвали в последния момент и така цялата отговорност е оставала у мандатоносителя – макар инициативата да е била именно на реформаторите.

По този повод той отправи язвителен коментар по адрес на лидера на ДСБ Радан Кънев, чийто заместник в партията д-р Петър Москов е здравен министър. „Ако беше лесна реформата, Радан Кънев щеше да стои в управлението и да си подкрепя министъра, а не да казва „Аз ще гледам отстрани, а вие, ГЕРБ и Москов, ще се оправите”, защото всички сме за реформа, ама някой друг да я направи”, заяви Бойко Борисов.

Според него в момента няма конфликт между МЗ и лекарите, а „просто трябва да си говорят повече”. „За разлика от друг път, не се говори за пари, не се говори за някакви непреодолими пречки. Повече бягат от контрола, който искаме да сложим върху дейностите”, посочи премиерът, който се обяви твърдо „за” вход с пръстов отпечатък в болниците.

По думите му пари се отпускат за всеки елемент от здравната система, където се виждат реформи. В същото време обаче през миналата година над 450 млн. лева за отишли за здравната каса. „Усетиха ли хората за половин милиард по-добро здравеопазване? Аз мисля, че не”.