Старите изборни правила бяха много, много по-добри. Много по даващи възможност на всеки българин в чужбина да гласува. Това коментира в Ябланово премиерът Бойко Борисов по повод промените в Изборния кодекс, на които вчера президентът Росен Плевнелиев наложи вето.

Министър-председателят отказа да коментира решението на държавния глава. Плевнелиев върна текстовете с мотива, че се нарушават правата на сънародниците ни зад граница. Вносителите от Патриотичния фронт заплашиха да оттеглят подкрепата си за правителството, ако ветото не падне в пленарна зала и обвиниха президента, че обслужва интересите на Турция.

„Ако накрая трябва да избираме между стабилност и демокрацията, правата на хората, ще избера правата на хората, но надявам се във вторник да намерим разумен изход от тази тема”, каза Борисов, който именно в началото на следващата седмица събира депутатите от ГЕРБ заради Изборния кодекс.

От думите му стана ясно, че той е склонен чрез Министерски съвет да се откриват секции извън страните в ЕС на местата, където има повече от 100 подадени заявления. Със сега приетите текстове това можеше да става само в дипломатически мисии и в градове с над 1 млн. жители. „Не знам дали е юридически издържано, но съм готов да поема и тази отговорност, за да бъде решен изцяло въпросът”, посочи Бойко Борисов.

Борисов заяви, че отчита и грижата на Патриотичния фронт и приема, че идеята им е благородна и цели да защити националната сигурност. „Аз съм помолил във вторник да се срещнем с тях и ще поговорим”, каза той.

Според премиера, всички партии са се опитали да вкарат колкото може повече от предизборните си програми в кодекса – „някои ултимативно, някои просто конюнктурно” и накрая ГЕРБ е трябвало да защитят чужди интереси.

На въпрос да ли очаква ПФ да застраши правителството, Борисов отговори, че те и сега не влизат в управлението, а само подкрепят отделни политики. През последните месеци обаче отношенията на ГЕРБ с националистическото обединение били „много по-добри”.

На събора "Герлово пее и танцува" Бойко Борисов подчерта, че „България не е само на жълтите павета с 15-20 човека, които си мислят, че светът се върти около тях”.

„Тези хора тук са със същите права, имат своите болки, искат за учебната година да им се направят 10-15 км пътища, искат читалище, вече имат и водопроводи, които сме направили, ще направим и още”, коментира министър-председателят.

Според него "националната сигурност ще бъде застрашена, когато тези хора са недоволни".