Българските служби са свършили необходимото в случая с единия от атентаторите на летище "Ататюрк" в Истанбул Ахмед Чатаев – Едноръкия, увери премиерът Бойко Борисов.

През 2011 година той е бил задържан в България на път за Турция и по-късно е бил освободен, въпреки че Русия е искала екстрадицията му.

„Това, което ме касае мен, е, че българските служби са свършили това, което е необходимо. След това вече не искам да коментирам решенията на съда, защото те се водят от конвенции, от международни спогодби, така че ако искат да отговорят - обществото ще е доволно”, каза в парламента Борисов.

Във всички случаи мога да коментирам какво е направило правителството по това време чрез неговите служби - те са го задържали, заяви министър-председателят, цитиран от БТА.

Вероятно са необходими още мерки срещу тероризма, каза той в отговор на въпрос дали е доволен от задействаните мерки по антитерористичния план. Предполагам, че правителствата в Париж, в Лондон, в Мадрид, в Москва, в САЩ са считали, че мерките им са достатъчни. Виждате, че терористичните актове вече стават толкова брутални, не че има хуманен, а в същото време светът се движи, каза Борисов. Той посочи, че когато се приложат по-твърди стъпки на летището например, се затруднява до голяма степен трафикът, придвижването и самото летище.

Затова управляващите се стараели да държат нещата под контрол чрез балансирана политика и застъпвайки позицията за мирно решение на конфликтите, изтъкна премиерът.

"В Сирия не можеш с война да постигаш мир. Винаги на колегите ми, когато сме имали срещи и в НАТО, и на Европейския съвет, съм казвал: имайте предвид, че маса човешки съдби там са подложени на изпитание - когато ти загине майка, брат, дете, хората минават на други вълни. Не може от четири страни да се мятат ракети в Сирия и да очакваме, че това ще доведе до мир или нещо полезно. Това не е много изгодно да се говори политически, защото всички сме "големи ястреби". Но докато така се води международна политика, нищо добро не очаква света, заключи Борисов.

Помолихме изводите и препоръките от проверката на европрокурорите да бъдат обявени публично, за да можем всички да се запознаем с тях, каза още Борисов в парламента в отговор на питане на депутата Радан Кънев.

По думите на премиера проверката е отложена с две седмици, защото още един прокурор е поискал да се включи. Цяла седмица двама прокурори от Великобритания и по един от Холандия, Испания и Германия са в България и провеждат срещи по заданието си, отбеляза Борисов. 

Аз съм поискал тази комисия по линия на сътрудничеството с ЕК, тъй като имаме намерение идната година през май и юни да сме още по-напред в мерките, заяви още премиерът.

По думите му проверяващите имат пълната свобода и се срещат с всички, с които пожелаят. Надявам се на обективен доклад, който каквото ни препоръча, ще се постараем да го изпълним, добави Борисов.